background branding

Nieuwe prijsrecords voor brandstof: benzine voorbij 2 euro op duurste plaatsen

tankstation medewerker.jpg

Voor het eerst is de benzineprijs bij de duurste tankstations boven de 2 euro gestegen. Het gaat hier om de hoogste prijs die in Nederland is gevonden, bij bemande tankstations langs de snelweg, en dus niet om de gemiddelde prijs. Zaterdag steeg de landelijke adviesprijs voor Euro95 tot 1,934 euro, een nieuwe recordhoogte. De dag daarvoor kwam diesel op de nieuwe recordprijs 1,572 euro uit. 

In mei sneuvelde al een oude recordprijs uit 2012. In januari 2020 kwam de literprijs flink in de buurt van dat oude record, maar door de coronacrisis zakte de prijs aanzienlijk. Sinds afgelopen herfst klimmen de prijzen weer.

Duurdere olie zorgt voor nieuwe records

Dat een tankbeurt nu zo in de papieren loopt, komt door de oplopende olieprijzen. Waar er eerder minder vraag was naar brandstof door de coronacrisis en de olieproductie juist laag werd gehouden, neemt de vraag toe nu er in veel landen weer meer geproduceerd, geconsumeerd en gereisd kan worden. Een vat ruwe Brentolie kost inmiddels meer dan 70 dollar, ruim een half jaar geleden was dat nog 40 dollar. Daardoor is tanken dus een stuk duurder geworden.

000000 adviesprijs brandstof.png
Evolutie landelijke adviesprijzen brandstof, schema van UnitedConsumers

Accijns aan de pomp

Een belangrijk deel van wat je aan de pomp voor benzine betaalt bestaat uit een belastingheffing. Dat is een percentage van de prijs aan de pomp. Als die prijs oploopt, betaal je per tankbeurt dus ook meer euro's aan accijns.

LPG stijgt niet mee

De fossiele brandstof Lpg (autogas) kost nu 0,932 cent per liter. Dat is lager dan de recordprijs van 0,946 euro van 1 januari 2014.

Bron: UnitedConsumers, NOS