Nieuwe regels kledinginzameling: verdwijnen textielcontainers uit het straatbeeld?

Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor het hergebruiken en recyclen van textiel. Winkels en modemerken worden zelf verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren en recyclen van afgedankte kledingstukken en huishoudtextiel. Tot nu toe lag deze verantwoordelijkheid bij gemeenten. Wat betekent dit voor jou?
Gemeenten niet langer verantwoordelijk
Vanaf 1 juli 2023 is er uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV)voor het inzamelen, hergebruik en recyclen van textiel. Bedrijven die textiel als eerste op de Nederlandse markt brengen, worden hier nu verantwoordelijk voor. Bedrijven moeten alle kosten van dit proces zelf betalen. Tot nu toe lag de verantwoordelijkheid hiervoor bij gemeenten, die vooral kleding en beddengoed verzamelden via textielcontainers op straat.
Waarom worden bedrijven verantwoordelijk?
Het kabinet hoopt dat producenten hierdoor producten voor langduriger gebruik gaan maken. Kleding gaat nu gemiddeld namelijk slechts 3 jaar mee en door een mix van verschillende stoffen en materialen, kunnen veel kledingstukken nu niet gerecycled worden. Daarom wordt momenteel slechts 12 procent van de ingezamelde kleren gerecycled en maar 2 procent hergebruikt.
Bovendien komt meer dan de helft van het oud textiel in Nederland nu niet in de kledingcontainers terecht. Veel mensen gooien het bij het gewone vuilnis waardoor het in de afvalverbrandingsoven belandt.
Verdwijnen de kledingcontainers uit het straatbeeld?
Nee, de containers op straat blijven staan. Wel kun je een zak oude kleren in steeds meer kledingwinkels, supermarkten en postkantoren inleveren.
Bij sommige winkels kun je zelfs een extraatje krijgen als je oud textiel inlevert. Zo krijg je bij H&M-winkels, Hunkemöller en C&A bijvoorbeeld een kortingsbon als je huishoudtextiel en kleding inlevert. Winkels kunnen bijvoorbeeld ook tegoedbonnen gebruiken als dank voor jouw afgedankte textiel. Op die manier willen ze zo veel mogelijk kleren inzamelen.
Voorwaarden voor inleveren textiel
De ingeleverde kleren hoeven niet heel te zijn: ook gescheurde of versleten kleding mag in de bakken. Wel moet het schoon zijn. Er mogen bijvoorbeeld geen verf- of olievlekken in zitten.
Wil jij oude spijkerbroeken, truien of beddengoed inleveren? Verpak het dan goed in een plastic zak. Textiel is namelijk kwetsbaar. En omdat mensen soms ook restafval in een kledingcontainer gooien, verdwijnt veel goede kleding alsnog in de afvalverbrandingsoven.