Oude kleding weer als nieuw? Met deze tips gaan jouw kleren nog een ronde mee

20221129_headerkleding.png

Een pluizige trui, een vlek op je blouse of een te strakke jeans? Bij het uitmesten van je kledingkast stapelt de berg ongebruikte kleding snel op. Maar wacht even met het pakken van een vuilniszak! Er zijn manieren om je kleding nieuw leven in te blazen.

Met deze tips bespaar jij op een nieuwe garderobe én gaat de oude nog een ronde mee.

Pluisvrij met een scheermesje of ontpiller

Zit je trui of jas vol met pluisjes? Dit proces wordt ook wel 'pillen' genoemd. De pluisjes ontstaan door wrijving van de stof. Wol is erg pluisgevoelig, maar ook kledingstukken van viscose, acryl of polyester kunnen gaan pillen. Dit gebeurt zowel in de was als wanneer je het kledingstuk draagt, maar naderhand lijkt de stof dus versleten.

Je kan het proces een beetje vertragen door waszakjes te gebruiken, maar wat doe je met al die pluizige kleren? Daarvoor gebruik je een (oud) wegwerpscheermesje. Leg het kledingstuk op een platte ondergrond en trek de stof strak. Strijk daarna zachtjes met het scheermesje over de pluisjes. Ben je bang dat een scheermesje gaten in je kleding veroorzaakt? Gebruik dan een speciale ontpiller of pluizenverwijderaar.

Douchen met een te strakke jeans

Ben je een paar kilo aangekomen of is die ene nieuwe jeans toch niet uitgelopen? Niets is zo vervelend als een spijkerbroek die te strak zit. Gelukkig ben je met deze hack zo van het probleem af! Trek de broek aan en stap ermee onder de douche. Loop vervolgens even in de natte broek rond en zak af en toe door je knieën. Je rekt op deze manier de vezels uit, waardoor de broek zich naar je lichaam vormt. Stop de jeans daarna niet in de droger, maar laat hem drogen aan een wasrek. De volgende keer dat je de broek aantrekt, zal je merken dat hij wat ruimer zit.

Een nieuwe look met textielverf

Het overkomt iedereen weleens: je koopt een nieuw shirt, maar achteraf ben je absoluut niet blij met de kleur. Het kledingstuk belandt vervolgens ergens onderin je kast. Textielverf vraagt om wat creativiteit en geduld, maar na een verfbadje is dat ene lelijke shirtje zomaar dé parel in jouw garderobekast.

Voor zo'n tien euro koop je al een flesje textielverf bij de drogist. Daarmee kan je - afhankelijk van het gewicht van de stof - meerdere kledingstukken verven. Ook gekleurde kleding kan je een andere kleur geven. Lees van te voren goed de handleiding en check of de stof überhaupt geschikt is om te verven. Tip: gebruik een plastic bak of emmer om de kledingstukken in te weken. Sommige verf kan namelijk vlekken achterlaten in je gootsteen of badkuip. 

Upcycle je kleding

Deze tip is weggelegd voor de échte creabea’s. Kan je overweg met een naaimachine, patronen en/of naald en garen? Op sociale media is het tegenwoordig populair om je kleding te upcyclen en zo de levensduur te verlengen. Upcyclen is een creatieve manier van hergebruiken. Zo wordt van een versleten jeans bijvoorbeeld een tas gemaakt of van een oude trui een babyrompertje. Vooral op TikTok en Pinterest geven mensen veel tips over hoe je oude stoffen kan hergebruiken voor een nieuw kledingstuk.

Doneer aan de kringloop of textielbak

Is al het bovenstaande voor jou niet weggelegd? Doneer dan jouw oude kleding aan de kringloop, breng het naar een textielbak of doe mee aan een inzamelingsactie voor Oekraïne. Op die manier krijgen jouw oude kledingstukken alsnog een waardevolle bestemming.

Bronnen: Margriet, Oma Weet Raad, Tiktok