background branding

Nivel: Zeker 20 procent coronapatiënten houdt langdurige klachten

16052022-long-covid.jpg

Zo'n 20 tot 37 procent van de patiënten die tijdens de eerste en tweede golf een coronabesmetting opliepen, hielden er langdurige klachten aan over. Dat concludeert gezondheidsinstituut Nivel na onderzoek.

Het instituut onderzocht meer dan 10.000 patiëntendossiers en ondervroeg mensen die wegens corona de huisarts bezochten. Het zogeheten post-Covid syndroom (PCS) is een aandoening waarover nog weinig duidelijkheid is. 'Wel zijn er veel berichten over mensen die na een coronabesmetting nog maanden thuiszitten. De gevolgen van de coronapandemie lijken daarmee een flinke impact te hebben op de samenleving', stelt het Nivel.

Groot scala aan klachten en definities

Een algemeen geaccepteerde definitie van langdurige Covid bestaat nog niet. Het Nivel hanteerde voor zijn onderzoek verschillende definities, waarbij gekeken werd naar de klachten die patiënten zelf rapporteerden, de patiëntgegevens na een huisartsbezoek, het aantal consulten en de hoeveelheid klachten.

Mensen met langdurige Covid hebben uiteenlopende klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, vergeetachtigheid, verlies van reukvermogen of depressie. Eerder besprak Radar de gevolgen voor de baan van mensen die al maanden thuiszitten met langdurige covidklachten. Na twee jaar thuiszitten, verloor een grote groep mensen zijn of haar baan

Bron: ANP