NL-Alert ontvangen op je telefoon? Zo stel je het in

Nl Alert Foto

De plannen om het nationale luchtalarm af te schaffen in 2025 liggen op tafel. Je zult dan alleen nog een NL-Alert ontvangen op je telefoon. Het lijkt misschien ver weg en of het alarm blijft of verdwijnt, een NL-Alert instellen op je telefoon is altijd handig. Zo krijg je een waarschuwing bij een gevaarlijke situatie. Radar vertelt je hoe je het in kan stellen op je telefoon. 

Wat is een NL-Alert?

Een NL-Alert is een waarschuwing die je kunt ontvangen op je telefoon tijdens een levensbedreigende situatie. Dit kan in het geval van extreem weer zijn of bijvoorbeeld bij een brand waarbij giftige stoffen vrijkomen. Het is dan noodzakelijk actie te ondernemen en je op de hoogte te stellen van de ramp. De overheid stuurt je dan een NL-Alert. Het is een melding waarbij je telefoon hard gaat trillen en geluid maakt. In het bericht staat wat je moet doen om jezelf in veiligheid te brengen. 

Ontvang je een NL-Alert?

Volgens nl-alert.nl ontvangen vrijwel alle telefoons die je in Nederland hebt gekocht een NL-alert. De overheid stuurt ter controle elk half jaar om 12.00 uur een testbericht. Deze ontvang je als je telefoon uitstaat en verbinding heeft. 

Wie een nieuwe telefoon koopt, beschikt over een ouder model of zeker wilt zijn dat je telefoon de juiste instellingen heeft zet Radar deze controle voor je op een rij. 

Om een NL-Alert in te stellen op een Android-toestel kun je het volgende doen: 

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Zoek op ‘Noodwaarschuwingen’
  • Scroll naar beneden tot je ‘Draadloze noodwaarschuwingen’ ziet
  • Staat het schuif je ‘NL-Alert’ aan? 

Om een NL-alert in te stellen op een Iphone kun je het volgende doen:

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Open ‘Meldingen’
  • Helemaal onderaan staat ‘Noodmeldingen’
  • Staat het schuifje aan?

Ontvang je het NL-Alert op je telefoonnummer?

Het uitsturen van een NL-Alert gaat anoniem. Via de zendmast ontvangt elke telefoon een melding bij een noodsituatie. Hierbij wordt gekeken naar hoe dichtbij jouw telefoon bij de ramp is.