NS: 'Staan in de spits hoort erbij'

trein-ns-sprinter-perron-anp-druk-spits-780.jpg

De NS laat klanten deze week per mail weten dat ze op bepaalde trajecten kunnen fluiten naar een zitplaats, schrijft de Telegraaf.

Hoewel de spoorwegen acht procent meer rijtuigen inzetten, blijft de kans reëel dat de forens geen zitplaats kan krijgen. NS wijst de reizigers in de mail op de megadrukte, nu de vakanties bijna voorbij zijn.

Nederland komt terug van vakantie en we gaan weer naar school of naar het werk. Het spoorbedrijf verwacht in september meer dan 35 miljoen reizigers te vervoeren.

'Mijd de spits tussen 7:30 en 8:30 uur'

De spoorwegen zeggen reizigers enkel te kunnen oproepen tussen 7:30 en 8:30 uur de spits te mijden. NS-topman Roger Van Boxtel: 'In Nederland hoort staan in de spits erbij, net als filerijden op de weg. Wij investeren 2,5 miljard in nieuwe treinen. Er komt echter een moment dat er niet genoeg spoor is. Daarom pleiten we met onder andere ANWB, RAI en stadsvervoerders voor extra geld in infrastructuur.'Heb je überhaupt recht op een zitplaats in de trein? Lees het antwoord:Treinregels die niet iedereen kent

2750 rijtuigen

Vorig jaar vestigde NS in deze maand een record, met 33,3 miljoen reizigers. Die stijging komt door de groeiende economie en de dalende werkloosheid. Door de aanschaf van treinen en slimmer onderhoud heeft NS nu tweehonderd meer rijtuigen beschikbaar dan in september vorig jaar, in totaal: 2750 rijtuigen. Die worden ingezet op drukke trajecten om treinen te verlengen.

Tienminutentrein

Vanaf 6 september test NS elke woensdag op het drukke traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven de tienminutentrein, een operatie waarmee tussen deze steden elke tien minuten een intercity rijdt. Daarmee zijn 15 procent meer reizigers te vervoeren.

Maatschappelijk probleem

De belangenvereniging voor reizigers in het openbaar vervoer, Rover, roept in een reactie het nieuwe kabinet eveneens op meer investeringen te doen in het spoor en in grootstedelijke ov-netwerken. Alleen zo kan worden voorkomen dat de groeiende mobiliteit leidt tot overvolle treinen en andere problemen in het openbaar vervoer.

Rover zegt niet verbaasd te zijn door de verwachte problemen. 'Ieder jaar komen er in september veel klachten binnen over overvolle treinen', zegt de reizigersvereniging. Zij noemt de drukke spits een maatschappelijk probleem.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / Telegraaf