background branding

Oeps verkeerde e-mail! Zo trek je een verzonden mail weer in

30082021 mail .jpg

Het kan iedereen overkomen: je verstuurt per ongeluk een belangrijke e-mail vol spelfouten of een mail naar de verkeerde persoon. Gelukkig kun je deze fout soms herstellen en je e-mail intrekken. Lees hier hoe!

NU.nl heeft een aantal tips op een rijtje gezet.

Niet altijd mogelijk

Het is ten eerste goed om te weten dat je helaas niet altijd een verstuurde e-mail kunt. intrekken. Dit is namelijk afhankelijk van je mailaanbieder. Bij Gmail en Outlook kun je ingrijpen en je fout rechttrekken.

Mail intrekken via Gmail

Gmail biedt de mogelijkheid om het verzenden van een bericht 'Ongedaan te maken'. Nadat je op 'Verzenden' hebt geklikt, kun je dit toch nog snel annuleren. Je hebt echter wel een hele kort bedenktijd in de vorm van een pop-up die linksonder in je scherm verschijnt. Je ziet deze pop-up staan tussen 'Bericht verzonden' en 'Bericht weergeven'. Het kan maar heel even, omdat het bericht dan eigenlijk nog niet is verzonden. Zodra de e-mail definitief verzonden is, ben je te laat.

Annuleringstijd aanpassen

Als je een langere annuleringstijd wilt, kun je dit aanpassen voordat je een e-mail verzendt. Deze tijd staat standaard op vijf seconden, maar je kunt het verlengen tot maximaal dertig seconden:

  • Ga naar de instellingen van Gmail via het tandwieltje rechtsboven.
  • Ga naar het tabblad 'Algemeen' en vervolgens naar 'Verzenden ongedaan maken'.
  • Hier kun je de bedenktijd verlengen tot maximaal dertig seconden.

Je kunt de stappen ook vinden op de website van Google (scroll op de pagina naar beneden). 

Zo werkt het via Outlook

Als je Outlook gebruikt kun je eveneens verzonden e-mails terughalen. Zo werkt het:

  • Ga naar verzonden berichten en open mail die je wil intrekken. 
  • Ga naar het tabblad 'Bericht' en kies via 'Acties' voor 'Dit bericht intrekken'. 
  • Je kunt nu kiezen voor 'Ongelezen kopieën van het bericht verwijderen', of de mail zelfs laten vervangen door een nieuw stuk tekst.

Je kunt de stappen hier nalezen op de website van Microsoft.

Mislukt soms

Weet wel dat dit niet altijd werkt via Outlook. Zo gaat het alleen goed als de ontvanger ook gebruikmaakt van Outlook. Ook dient hij/zij de mail nog niet gelezen te hebben. 'De gebruiker krijgt anders een bericht dat jij geprobeerd hebt de mail te verwijderen. Dan weet de ontvanger dus dat er iets in die mail staat wat je liever niet had verzonden', legt NU.nl uit.

Het annuleren van de verzending werkt ook niet als de mail via Outlook automatisch naar een andere map of een ander e-mailprogramma wordt doorgestuurd, zoals bijvoorbeeld Gmail. Het intrekken mislukt dan automatisch.

Bron: NU.nl