Onderzoek Zilveren Kruis na grootschalige fraude pgb

rolstoel-123-gehandicaten-zorg-pgb.jpg

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is een onderzoek gestart naar grootschalige fraude met zorggelden bij de instelling Zorg en Ondersteuning uit Ermelo. Dat bevestigt Zilveren Kruis na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad.

Alleen al in 2015 zou er een bedrag van 1,3 miljoen euro zijn gedeclareerd voor zorg die niet is verleend. Het gaat om fraude met het persoonsgebonden budget, waarbij patiënten hun eigen zorg inkopen.

Te hoge zorgindicatie

Drie zorginstellingen, die horen bij Zorg en Ondersteuning, hebben minder zorg geleverd dan werd gedeclareerd. Het personeel kreeg te weinig betaald en een groot deel van de patiënten had een te hoge zorgindicatie, zodat ze meer geld kregen dan waar ze eigenlijk recht op hadden.

Zilveren Kruis gaat de gelden terugvorderen bij de instellingen. De zorgverzekeraar gaat ervan uit dat de patiënten te goeder trouw hebben gehandeld. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan moeten zij geld terugbetalen.

Duizenden euro's terugbetalen

Radar besteede eerder in een uitzending (7 september 2015) aandacht aan pgb-fraude, nadat zorgverleners sjoemelden met het persoonsgebonden budget (pgb) van honderden mensen. Hierdoor moesten zij duizenden euro's terugbetalen.

Bron: ANP