Online e-books lenen bij de bieb en lezen op smartphone, pc of e-reader: zo werkt het

e-book-lenen-lezen-smartphone-pc-e-reader-780.jpg

Bij de bibliotheek kun je niet alleen terecht voor fysieke boeken van papier en karton, maar ook voor digitale varianten, opgebouwd uit nullen en eentjes. Maar hoe vind je deze e-books, hoe moet je ze lezen en hoe zit het met terugbrengen? In dit artikel beantwoorden we deze en andere vragen over het lenen van virtuele bibliotheekboeken.

Om e-books, oftewel 'elektronische boeken', te kunnen lenen heb je allereerst een account nodig bij De online Bibliotheek. Als je al lid bent van een lokale openbare bibliotheek, dan hoef je je alleen maar te registreren bij De online Bibliotheek. Je kunt er ook voor kiezen om je direct aan te melden bij De online Bibliotheek.

Veel mensen gingen je hierin overigens al voor: in 2017 leende de digitale bieb 6,4 miljoen boeken uit.

Op het moment van publiceren van dit artikel (februari 2019) zijn er volgens de website van De online Bibliotheek zo'n 20.000 boeken beschikbaar als digitale variant. In juli 2019 zijn dat er meer dan 25.000. De e-books zijn te vinden in de online catalogus.

E-books van de bibliotheek kun je op drie manieren lezen:

  • op je smartphone of tablet (via een app)
  • op je desktop pc of laptop (in je broswer)
  • op je e-reader*

*: Alle e-books zijn te lezen via app of browser, maar ze zijn niet allemaal beschikbaar voor e-readers. Hierover later meer.

Lees ook E-rader kopen: waar kun je op letten?

E-books terugbrengen naar de bibliotheek?

Een 'normaal' fysiek boek moet je na een aantal weken terugbrengen naar het bibliotheekfiliaal. Doe je dat te laat, dan kan het zijn dat je een boete (of 'te laat-geld') moet betalen. (Een aantal bibliotheken heeft dit boetesysteem overigens al afgeschaft, zoals enkele oplettende lezers ons mailden.) Hoe zit dat met e-books? Die zijn immers digitaal... Het antwoord is dat je e-books niet zelf hoeft terug te brengen naar die bieb, maar dat ze na een bepaalde periode (drie weken) automatisch verdwijnen van je viruele boekenplank. Handig, want daar hoef je dus niet zelf om te denken! je riskeert dan ook geen boete.

Bekijk hieronder welke stappen je moet doorlopen voor het apparaat van je keuze.

E-books lenen en lezen op je smartphone of tablet

De eerste keer dat je een e-book op je smartphone of tablet zet, moet je de zorgen dat je beschikt over de e-booksapp. Deze is beschikbaar voor Android en iOS.

  1. Download en installeer de e-booksapp

Bovenstaande stap hoef je maar een keer uit te voeren.

  1. Ga naar onlinebibliotheek.nl
  2. Kies een e-book
  3. Leen het e-book - Kies 'Op tablet of smartphone (app)'. - Het e-book komt nu op je boekenplank ('Mijn Boekenplank').
  4. Log in op de app - Gebruik hiervoor je gegevens van de Online Bibliotheek.
  5. Ververs de app - Het e-book verschijnt in de app. - Je kunt het e-book nu offline lezen. - Na de 'leentermijn' van 21 dagen verdwijnt het e-book automatisch van je Boekenplank en uit de app.

Meer uitleg over het lezen van e-books op je draagbare device op de site van De online Bibliotheek

E-books lenen en lezen op desktop pc of laptop

  1. Ga naar onlinebibliotheek.nl
  2. Kies een e-book
  3. Leen het e-book - Kies 'Voor pc of laptop'. - Het e-book komt nu op je boekenplank ('Mijn Boekenplank').
  4. Klik op 'Lees e-book online' - Het e-book opent nu in je browser. - Na de 'leentermijn' van 21 dagen verdwijnt het e-book automatisch van je Boekenplank.

Meer uitleg over het lezen van e-books op je computer op de site van De online Bibliotheek

E-books lenen en lezen op je e-reader

Zoals gezegd zijn niet alle e-books beschikbaar voor het lezen op e-readers. 'Ruim 75% van onze collectie is hiervoor geschikt', aldus het instructiefilmpje op de site van de Online Bibliotheek. Dat heeft te maken met de ingebouwde beveiliging van e-books - dezelfde die ervoor zorgt dat het e-book automatisch verdwijnt van je e-reader van het verstrijken van de 'uitleentermijn' (zie hierboven).

Een beetje achtergrond: Nederlandse uitgevers beveiligen hun digitale boeken in het algemeen met een techniek genaamd 'watermarking', dus digitale watermerken. Die beveiliging is heel geschikt voor boeken in de verkoop: de herkomst van het bestand is herleidbaar tot de koper van het boek, en het boek is eenvoudig naar een e-reader te kopiëren. Voor tijdelijke uitlening, zoals bij de online Bibliotheek, is deze methode echter helaas niet geschikt.

Vandaar dat voor het beveiligen van digitale bibliotheekboeken nog gebruik gemaakt wordt van Adobe DRM (Digital Rights Management). Daarbij is kopiëren een stuk minder eenvoudig, en dat geldt helaas ook voor het overzetten naar e-reader.

De eerste keer dat je een geleend e-book op je e-reader zet, moet je zorgen dat je Adobe Digital Editions (ADE) kunt gebruiken. Dit doe je in vier stappen:

  1. Maak een Adobe ID aan op de website van Adobe
  2. Download en installeer (ADE)
  3. Autoriseer je computer met ADE
  4. Autoriseer je e-reader met ADE

Bovenstaande stappen hoef je maar een keer uit te voeren.

  1. Kies een e-book dat geschikt is voor het lezen op e-readers - Zoek in de catalogus, kijk links bij 'Verfijnen op resultaten' en klik op 'Geschikt voor e-reader'.
  2. Leen het e-book - Kies 'Op e-reader (download)'.
  3. Kopieer het boek naar je reader - Na de 'leentermijn' van 21 dagen kun je het boek niet meer openen op je e-reader.

Bibliotheek-e-books lezen kan op vrijwel alle e-readers, met uitzondering van de Kindle.

Lees meer uitleg over het lezen van e-books op e-reader op de site van De online Bibliotheek.

Bekijk ook Radars vraagesprek over e-readers met techjournalist Sander van der Heide:

Bekijk op youtube.com

Wat is jouw ervaring met e-books lenen?

Heb jij ervaring met het lenen en lezen van e-books? Vind jij dit eenvoudig of juist veel gedoe? En is het fijner dan een 'ouderwets' boek, of gaat er toch te veel van de 'magie' verloren? Laat het weten in de reacties! 

Dit artikel is gepubliceerd in februari 2019, en door de redactie bijgewerkt op 29 juli 2019.

Bron: De online Bibliotheek / Vakblog