background branding

Onveilige producten te koop bij webshops als Amazon en Bol.com

22-02-06-webshops-gevaarlijk-onveilig-afgekeurd-product-155213182_m.jpg

Vele tientallen producten die van de markt zijn gehaald omdat ze onveilig bleken, worden online tóch verkocht. Ook grote webshops zoals Amazon, AliExpress en het Nederlandse Bol.com verzuimden gevaarlijke spullen meteen uit hun assortiment te halen.

Onderzoek van het AD leverde een lijst op van vele tientallen producten die op internet te koop waren, terwijl dit nooit had gemogen. Het ging om spullen die zijn teruggeroepen of van de markt gehaald, omdat ze verstikkingsgevaar opleveren of een levensgevaarlijke elektrische schok kunnen geven.

Webshops halen gevaarlijke spullen alsnog uit assortiment

In reacties laten AliExpress, Amazon, Wish, Bol.com en V&D weten dat zij de onveilige producten alsnog van hun websites hebben gehaald. AliExpress was koploper; bij de Chinese webgigant verdwenen na het onderzoek bijna vijftig artikelen uit het assortiment. Het ging daarbij om speelgoed, elektrische apparaten, kleding en verzorgingsproducten.

Werkt de Europese website met productwaarschuwingen wel?

Onderzoekers van AD zochten naar producten die ze vonden op Safety Gate, een officiële website met productwaarschuwingen vanuit heel de EU. Toezichthouders van EU-lidstaten - zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) - kunnen elkaar via deze database alarmeren over onveilige producten, zodat ze die allemaal in hun eigen land van de markt kunnen halen. Dat blijkt dus niet altijd te gebeuren, als je ziet wat het AD vond. Zo bleek Wish usb-stekkers te verkopen die de Franse NVWA al had afgekeurd.

Bron: ANP Mediawatch/AD