background branding

'Ook pleziergebruikers drones registreren'

drone_camera312.jpg

Ook mensen die voor hun lol een drone gebruiken, zouden moeten worden geregistreerd. Dat zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) tijdens een debat over de onbemande vliegtuigjes. Ze kijkt naar hoe dat zou moeten.

Ze reageerde op vragen van de SP, die het van belang vindt om te weten 'waar je moet wezen bij schade'. Professioneel gebruik wordt al geregistreerd. Drones zijn al voor een paar tientjes te koop. Mansveld ziet ook graag dat er een folder bij wordt geleverd met wat je wel en niet mag met een drone. Ze denkt ook dat er behoefte is aan een of andere vorm van examen voor gebruik, ook recreatief.

Nut en veiligheid

In de Kamer leven nogal wat vragen over de veiligheid van drones, hoewel er veel oog is voor de vele nuttige toepassingen die in het verschiet liggen. Veiligheidsminister Ard van er Steur zegde toe nog voor de kerst met een actuele schets te komen van de veiligheidssituatie. Volgend jaar komt hij dan nog met meer informatie.

App en communicatieplan

Mansveld benadrukte dat de lucht geen 'speeltuin' moet worden voor dronegebruikers, maar dat er ook voor de onbemande vliegtuigjes als het ware luchtwegen moeten komen. Een app waarop gebruikers ter plekke kunnen zien wat er mag, zou een van de mogelijkheden geven om mensen zo goed mogelijk te informeren. Een heel communicatieplan over wat wel en niet mag heeft grote prioriteit, maar er zijn nog regels in ontwikkeling.

Privacyhandleiding

Van der Steur komt dit jaar ook nog met een handleiding voor iedereen voor de handhaving van de privacy tijdens het gebruik van drones. Op zich zijn de actuele regels voor de handhaving van de persoonlijke levenssfeer wel voldoende.

Bron: ANP