VVD wil alleen lichte drone voor particulier

drone2005_780.jpg

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias wil dat er alleen nog lichte drones van niet meer dan 5 kilo aan particulieren worden verkocht.

Het gaat dan om onbemande vliegtuigjes die voor recreatieve doeleinden worden gebruikt. Drones worden steeds populairder, maar het gevaar voor de luchtvaart neemt ook toe.

Voordelen

Momenteel mag een particulier nog een drone kopen van maximaal 25 kilo. Lichtere toestellen hebben volgens de VVD twee voordelen. Ze kunnen niet zo hoog vliegen en zullen bij incidenten minder schade aanrichten omdat ze kleiner zijn. 'Drones bieden veel mooie kansen, maar we moeten gevaarlijk geklungel aan banden leggen', aldus Elias.

Recreatief gebruik

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) gaf donderdagavond aan dat zij met de sector over het plan gaat praten. 'Ik ga het verkennen, maar ik kan niet opleggen dat drones voor recreatief gebruik lichter moeten worden', aldus Dijksma. Zij wacht daarvoor op onderzoek dat eind dit jaar klaar moet zijn.

De bewindsvrouw kondigde onlangs na enkele incidenten al aan dat zij de regels voor drones wil aanscherpen en niet wil wachten op Europese regels voor registratie en productie-eisen die zij in 2018 verwacht. Zij vindt dat de zorgen over de recreatieve dronevlieger en de veiligheid van het vliegverkeer toenemen.

Professioneel gebruik van drones, bijvoorbeeld in de landbouw, wil Dijksma niet beperken.

Bron: ANP