background branding

Privacy- en veiligheidszorgen om drones

drone_camera312.jpg

Polluitslag

Drones roepen vragen op, blijkt uit een poll onder het Radar Testpanel. Hoe zit het met privacy? En hoe veilig is het dat iedereen een geavanceerd, onbemand vliegtuig vanaf (vaak grote) afstand kan besturen?

Bijna iedereen heeft inmiddels een idee over wat een drone is: slechts 2 procent van de 412 respondenten vinkte het antwoord 'Drones? Wat is drones?' aan. Drone is het Engelse woord voor mannetjesbij. Oorspronkelijk werden de onbemande vliegtuigen vooral ingezet in het leger. Dat is nog steeds het geval (denk bijvoorbeeld aan de drones die de VS inzetten in het Midden-Oosten), maar drones vinden ook steeds vaker aftrek bij bedrijven en het gewone publiek.

Niet zondermeer oké

Van de respondenten heeft 1 procent, oftewel 6 mensen, zelf een drone. 14 procent zou er best een willen. 29 procent hoeft er weliswaar zelf geen te hebben, maar heeft er verder geen problemen mee. Verreweg de grootste groep vindt het echter niet zondermeer oké: 50 procent geeft aan zich zorgen te maken over de privacy, of de veiligheid.

Video-opnames en foto's

Het is niet gek dat mensen bezorgt zijn over de opkomst van de drones. Ze worden namelijk veelvuldig gebruikt voor video-opnames en foto’s vanuit de lucht. Dat levert mooie plaatjes op, en kan een effectieve manier zijn om onoverzichtelijke situaties in het oog te houden. Maar wat als jij net half ontbloot lag te zonnen in de beschutting van je eigen achtertuin – om maar iets te noemen?

Aangepaste regels op komst

De politiek leek in eerste instantie achter de feiten aan te rennen. Inmiddels zijn er meerdere regels in de maak. Zo  wordt de maximum vlieghoogte voor hobbyisten per 1 juli 2015 van 300 meter naar 120 meter teruggebracht. Per 1 oktober dit jaar wil de overheid de grens nogmaals verlagen naar 50 meter. Daarnaast mag de drone vanaf dan niet verder dan 100 meter bij de bestuurder vandaan vliegen. De nieuwe regels gelden voor zowel amateur- als commercieel gebruik, waardoor particulieren en bedrijven gelijk worden getrokken – daar gaapt nu nog een grote kloof.

Nieuwe poll

Benieuwd naar de nieuwe poll die op www.radartestpanel.nl staat? Vul 'm hier in. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken? Je kunt je gratis aanmelden.

Meer weten over drones? Veel informatie is te vinden op het platform drones.nl.