Vliegen met een drone: wat zijn de regels?

drone_vrouw_buiten_123rf_780.jpg

Drones zijn populair. Misschien speel je zelf ook wel met de gedachte om zo’n vliegende gadget aan te schaffen, of heb je er zelfs al een met kerst gehad. Met welke wetten en regels moet je rekening houden?

Een drone is een op afstand bestuurd, onbemand luchtvaartuig - of liever: luchtvaartuigje, want consumentendrones zijn doorgaans nauwelijks groter dan een flinke slagroomtaart. Een soort radiografisch bestuurbaar autootje dus, maar dan in de lucht.

In oktober telde Nederland naar schatting 120.000 drones. Het gebruik ervan is niet zonder risico, en het gaat dan ook nog wel eens mis.

Hoewel de wet- en regelgeving op het gebied van deze vliegende gadgets nog in de kinderschoenen staat, zijn er wel degelijk al de nodige voorschriften op het gebied van veiligheid en privacy.

Voor het gebruik van hobbydrones geldt:

  • Je drone mag niet zwaarder zijn dan 25 kilo. Er was sprake van dat dit naar beneden bijgesteld zou worden (naar 4 kilo), maar in augustus heeft het kabinet besloten om dit vooralsnog niet te doen.
  • Je mag niet overal vliegen met je drone. Zo moet je je houden aan de no-fly zones die zijn aangegeven op de dronekaart.
  • Je drone mag niet hoger dan 120 meter boven grond of water vliegen.
  • Je drone mag niet vliegen boven mensenmenigten of aaneengesloten bebouwing.
  • Je drone mag niet in het donker vliegen.
  • Je moet je drone tijdens de vlucht altijd kunnen zien.
  • Je mag niet met je drone vliegen binnen het plaatselijke verkeersleidingsgebied van een gecontroleerde civiele of militaire luchthaven.
  • Je mag niet met je drone vliegen binnen een straal van 3 kilometer rondom een ongecontroleerde luchthaven.
  • Je moet met je drone altijd voorrang geven aan vliegtuigen en  helikopters.
  • Je mag met je drone foto’s en video-opnamen maken, mits je je houdt aan de privacywetgeving. Meer hierover lees je in de Handleiding drones en privacy.

Dat laatste aspect was vorig jaar nog onderwerp voor een poll onder ons Testpanel. Lees de uitslag hier.

Een overzicht van alle regels voor hobbydrone-piloten staat in de regeling modelvliegen. Maar ‘deze regeling wordt binnenkort aangepast’, zo meldt de site van de Rijksoverheid.

'Het voornemen is om de regels in de toekomst verder aan te scherpen, maar er wordt gewacht op besluiten op Europees niveau', zo valt te lezen op Hardware.info. 'Naar het er zich nu laat uitzien zullen er uiteindelijk verschillende categorieën komen, waarbij in de toekomst mogelijk alleen apparaten met een gewicht van minder dan een kilo vergunningsvrij gevlogen mogen worden.'

Onrechtmatig gebruik en schade

Als je je als drone-piloot niet aan de regels houdt, riskeer je een geldboete en inbeslagname van je drone. Wie vaker in de fout gaat, kan een gevangenisstraf krijgen.

Veroorzaak je schade met je drone? Dan kan het slachtoffer je aansprakelijk stellen voor de schade of verwondingen. De schade kan soms zeer hoog (tot duizenden euro’s) oplopen.

Let op: niet iedere WA-verzekering dekt eventuele schade die je met je drone veroorzaakt. Check dit dus goed voordat je met je drone gaat vliegen.

Beroepsmatig gebruik

Gebruik je de drone zakelijk, dus om geld te verdienen? Dan moet je een vergunning aanvragen en gelden andere regels.

Bron: Hardware.info / Drones.nl / Rijksoverheid.nl