background branding

Vaker incidenten door populariteit drones

drone_camera312.jpg

De populariteit van onbemande vliegtuigen (drones en modeltoestellen) leidt steeds vaker tot incidenten. Vorig jaar ontving de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 27 meldingen van crashes en andere incidenten, terwijl dat aantal in 2012 nog maar acht was.

ILT constateerde dinsdag aan de hand van cijfers over 2014 dat het professionele gebruik van drones toeneemt. Voor wat betreft het recreatieve gebruik heeft de inspectie geen cijfers. Wel is bekend dat veel drones via internet en elektronicawinkels worden gekocht. Hobbyïsten gaan volgens ILT vaker in de fout dan bedrijven die drones gebruiken voor bijvoorbeeld luchtvaartfotografie of industriële inspecties.

Aanhouding

In april werd iemand aangehouden omdat hij met een drone bij paleis Huis ten Bosch had in Den Haag had gevlogen. De 39-jarige Hagenaar die het onbemande toestel vanaf de grond bestuurde, werd op heterdaad betrapt. Vliegen boven en rond paleizen is verboden en de drone werd dan ook in beslag genomen.

Volgens de inspectiedienst hebben zich de afgelopen twee jaar twee ernstige incidenten voorgedaan, die als bijna-ongevallen kunnen worden gekwalificeerd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht incidenten met drones boven Harderwijk in 2013 en Nistelrode in 2014, waarbij overigens niemand gewond raakte.

Incidenten

Meldingen van incidenten met drones komen voornamelijk uit de burgerluchtvaart en van piloten van kleine vliegtuigjes en traumahelikopters. Bedrijven die beroepsmatig met drones werken, meldden hun crashes eveneens, aldus ILT.

Maar hobbyïsten zijn niet verplicht incidenten te melden. Het werkelijke aantal ongelukken en incidenten zal hoger liggen dan de officiële cijfers, veronderstelt ILT. Volgens de inspectie realiseren vliegers in een klein vliegtuig of helikopter zich soms niet dat modelvliegtuigen tot 300 meter boven de oppervlakte mogen vliegen.

In 2014 hadden dertien bedrijven een ontheffing om drones te gebruiken. Nog eens dertien bedrijven hebben daarvoor een aanvraag ingediend. Verder werd vorig jaar 174 een incidentele ontheffing voor projectfotografie verleend.

Update 13:38 uur: 'Gebruikers drones denken niet altijd na'

Volgens Rob van Nieuwland, voorzitter van de Dutch Association for Remotely Piloted Aircraft Systems (DARPAS), is het rapport van de ILT de halve waarheid. 'In 2012 waren er ongeveer 10.000 drones in Nederland, inmiddels ongeveer 100.000' zegt de voorzitter. 'Je kunt het dus ook omdraaien. Naar verhouding is het veiliger geworden.'

Volgens Van Nieuwland gaat het niet bij bedrijven, maar vooral bij particulieren fout.  Die laatste groep zou betere voorlichting moeten krijgen van de overheid. Die voorlichting is belangrijk, meer nog dan een harde aanpak. 'Je pakt mensen niet met een bekeurinkje van 250 euro', aldus Van Nieuwland. 'Mensen die met een drone willen vliegen, of dat nou professioneel is of voor de lol, moeten weten wat ze wel en niet mogen en wat de gevaren zijn.'

Bron: ANP