Ook SNS, ASN en RegioBank voeren negatieve rente voor spaarders in

23112020sns.jpg

De Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN en Regiobank, voert vanaf 1 maart volgend jaar een negatieve rente in voor spaartegoeden boven de 250.000 euro. Volgens de bank wordt de wijziging doorgevoerd door de aanhoudende lage en negatieve rentes op de financiële markten. Tegelijkertijd wordt er meer gespaard.

Klanten van de Volksbank met een spaarrekening ontvangen tot een saldo van een kwart miljoen euro een rente van 0,01 procent, dus maximaal 25 euro. Op het spaargeld boven dat bedrag betalen klanten straks een rente van 0,5 procent. Voor zakelijke klanten blijft het rentetarief tot 250.000 euro 0 procent.

Met de ingreep volgt de Volksbank het voorbeeld van ING en Rabobank. ABN AMRO hanteert een negatieve spaarrente boven een bedrag van een half miljoen euro.

De spaarrente is al tijden laag

De spaarrente is al tijden erg laag. Dat komt onder andere omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Daarnaast wijzen economen erop dat structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken. Vergrijzing remt bijvoorbeeld de economische groei en daarmee ook inflatie. Dat heeft een lagere rente tot gevolg.

Bron: ANP