Op drie koprollen afstand een patatje met: fastfoodaanbod rondom scholen neemt sterk toe

15062022-fastfood.jpg

Tieners kunnen tijdens schoolpauzes bij steeds meer fastfoodtenten en supermarkten terecht, meldt onderzoeksplatform Pointer van KRO-NRCV. In 10 jaar tijd nam het fastfoodaanbod binnen 5 minuten lopen van middelbare scholen met 40 procent toe. Bij achterstandsscholen was de toename het grootst. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid noemt de bevindingen 'tamelijk shocking'.

Pointer bracht in kaart hoeveel ongezonde voedsellocaties er bijkwamen in Nederland in de afgelopen 10 jaar. In totaal gaat het om een toename van 30 procent. Rondom middelbare scholen blijkt de toename van fastfood, zoals grillrooms en snackbars, met 40 procent nu nog groter, terwijl de overheid juist gezond eten op scholen wil stimuleren. De hoeveelheid pubers met overgewicht is de afgelopen 30 jaar namelijk verdubbeld.

Ook het aantal supermarkten in de directe omgeving van middelbare scholen nam met ruim 26 procent toe. Daar gaan jongeren graag na schooltijd of in de lunchpauze naartoe om frikandelbroodjes, koek en frisdrank te halen.

Meer ongezonde opties bij achterstandsscholen

Pointer vond ook een sterk verschil tussen scholen op basis van hun achterstandsscore. Het CBS berekent deze achterstandsscore op basis van het aantal 'achterstandsleerlingen', leerlingen waarvan de ouders praktisch geschoold zijn of schulden hebben. 

Bij scholen met een hoge score, dus met veel achterstandsleerlingen, was de toename van het fastfoodaanbod 48 procent. In de omgeving van scholen met weinig achterstandsleerlingen was dit 32 procent. Supermarkten op 5 minuten loopafstand namen rondom achterstandsscholen toe met 39 procent tegen 15 procent bij scholen met een lagere score. 

Gezonde leefstijl bevorderen tijdens schooltijd

Stan Termeer van de VO-Raad, de koepel van middelbare scholen, meent dat de resultaten de koepel niet verbazen. 'We herkennen dat rondom een deel van de scholen veel ongezond voedingsaanbod aanwezig is. Recent komt daarbij dat er nu ook maaltijd- of flitsbezorgers zijn, die er eerder niet waren. Veel scholen zijn actief in het bevorderen van een gezonde leefstijl, onder andere door in de kantine gezonde voeding aan te bieden.'

Met bijvoorbeeld het aanbod in de kantine en regels dat onderbouwers niet van het schoolterrein af mogen tijdens schooltijd, kunnen scholen iets van invloed uitoefenen op de voeding. Maar 'wat leerlingen buiten schooltijd doen kun je als school uiteraard moeilijk beïnvloeden.'

Nieuw beleid tegen de overload aan ongezond aanbod

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid zegt het tamelijk 'shocking' te vinden hoe enorm de aanwezigheid van fastfood rondom scholen is toegenomen. Dat het aanbod bij achterstandsscholen het meest is toegenomen is 'extra schrijnend'.

Na de zomer komt Van Ooijen met plannen om de omgeving gezonder te maken. 'Er is niets mis met af en toe fastfood eten, maar voor onze gezondheid moeten we iets doen tegen de huidige overload.'

'Fastfood moet weer een luxe worden'

Leden van ons Radar Testpanel kregen de vraag voorgeschoteld of er misschien een minimumleeftijd aan fastfood moest hangen. Veel waren het er niet mee eens: 'Een verbod leidt juist tot het tegenovergestelde: zo gauw ze de kans hebben gaan ze helemaal los.' Wel werd er meegedacht over andere manieren om jongeren bewuster met voeding om te laten gaan

Bron: Pointer