Opnieuw claim ingediend tegen Aegon

Er is opnieuw een claim ingediend tegen verzekeraar Aegon vanwege het verkopen van woekerpolissen. De eis komt van de Stichting Woekerpolisproces die dinsdag is opgericht. Dit meldt Nu.nl

Stichting Woekerpolisproces wil de verzekeraar dwingen een schadevergoedeing te betalen aan de honderdduizenden nog niet gecompenseerde polishouders, aldus Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting.

Te veel premie betaaldAegon besloot eind september een vergoeding te betalen aan ruim 30.000 polishouders die zich hadden aangesloten bij de stichting Koersplandewegkwijt. De Hoge Raad oordeelde in juni dat Aegon de klanten jarenlang te veel premie heeft laten betalen. 

Volgens Lijesen gold die uitspraak echter alleen voor de polishouders die lid waren van Koersplandewegkwijt, waardoor Aegon geen toezegging deed voor alle overige gedupeerden. 'In totaal heeft Aegon ruim 800.000 vergelijkbare polisen verkocht', aldus de voorzitter.

Door middel van de nieuwe stichting hoopt Lijesen ook compensatie voor alle andere gedupeerden af te dwingen. Lijesen verwacht een claim va ruim 800 miljoen euro voor Aegon als alle nog niet gecompenseerde polishouders zich aansluiten.

Koersplan-polisAl sinds 2005 is Aegon in een juridisch gevecht vermengd met klanten die een zogenaamde Koersplan-polis afsloten. De polishouder moest periodiek een bedrag inleggen, dat voor een groot deel werd gebruikt om te beleggen. Aan het einde van de overeengekomen periode zou de belegger, of zijn erfgenamen in geval van voortijdig overlijden, een bedrag uitgekeerd krijgen van de verzekeraar. 

Voor het laatstgenoemde geval werd ook een overlijdensrisicoverzekering ingehouden bij de Koersplan-overeenkomsten. De premie hiervoor en de vaste kosten werden van de inleg ingehouden. Hoeveel overlijdensrisicopremie de beleggers afdroegen wisten zij niet en zij hadden dus ook niet ingestemd met dit bedrag.

Aegon bleek maar liefst 11 procent van het ingelegde bedrag in te houden als overlijdensrisicopremie, terwijl de verzekeraar volgens de Hoge Raad maar maximaal 1,66 procent had mogen hanteren. Door deze hoge premie viel het rendement op beleggingen lager uit. In sommige gevallen was deze zelfs lager dan de inzet.

Bron: Nu.nl