Ouderenorganisaties maken zich zorgen over koopkracht ouderen onder nieuw kabinet

060122 senior doet rekening.jpg

Ze liepen sinds 1980 hand in hand: het minimumloon en de AOW. Ging het eerste omhoog, dan ging de tweede automatisch mee. Als een verliefd stelletje. Maar de handen laten elkaar in de nieuwe kabinetsplannen plotseling los. En daar moeten ouderen voor gecompenseerd worden, vinden de vier ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM. Want het minimumloon gaat in stapjes met 7,5 procent omhoog, de AOW niet. Dat schrijft Trouw.

Een onbeschoft en ondoordacht plan, vindt ook Tuur Elzinga, voorzitter van vakbond FNV. In het nieuwe regeerakkoord staat weliswaar dat gepensioneerden worden gecompenseerd via een hogere ouderenkorting, waardoor ze minder inkomstenbelasting hoeven te betalen, maar mensen met een AOW of een klein aanvullend pensioen hebben hier niets aan. Hun inkomsten zijn zo laag dat ze (bijna) geen inkomstenbelasting hoeven te betalen, zeggen de ouderenorganisaties. Zij profiteren dus niet van een hogere korting op die belasting, want die kunnen ze helemaal niet verzilveren.

Niet duidelijk of de AOW met de inflatie meestijgt

Ouderen die een hoger pensioen hebben, profiteren er wel van. De precieze nasleep hiervan is niet duidelijk, aangezien het regeerakkoord de uitwerking nog schuldig is. Ouderenbonden zijn hierdoor niet gerustgesteld. Daarnaast is niet duidelijk of de AOW wel weer meestijgt met de inflatie.  'Eerder steeg de AOW door de koppeling met het minimumloon op twee momenten in het jaar mee met de inflatie. Het is nog maar de vraag of zonder die koppeling de pensioenen blijven meebewegen met de prijsontwikkelingen', zegt Renate Evers van Anbo.

Het bedrag dat je zelf spaart voor op je oude dag (aanvullend pensioen) stijgt al jaren niet meer mee met de inflatie. Hierdoor staat de inkomenspositie van senioren onder druk, zeggen de organisaties. 'Het kabinet heeft een blinde vlek voor de koopkracht van ouderen', zegt Renate Evers.

Aanvullende pensioenen stijgen komend jaar

Werkenden zijn er de laatste jaren op vooruit gegaan, terwijl gepensioneerden er juist op achteruit zijn gegaan. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau uit september. Volgens de ouderenorganisaties is indexeren een manier om de koopkracht van senioren te verbeteren. 

Als je een aanvullend pensioen ontvangt, zie je je inkomsten komend jaar iets stijgen. Dit zegt salarisverwerker ADP. Een klein aanvullend pensioen van 500 euro per maand houdt uiteindelijk 1,33 euro extra over. Bij een bedrag van 2500 euro per maand is dat zeven euro. Dit is aanvullend op de stijging voor de AOW-uitkering. Voor samenwoonden komt er 13 euro per maand per persoon bovenop, voor komt alleenstaanden 18 euro per maand bij. 

Bron: ANP, Trouw