'Overheid moet plug-inhybrideauto's weer subsidiëren'

hybride_2020.jpg

De overheid moet plug-inhybrideauto's weer gaan subsidiëren om elektrisch rijden in Nederland verder te bevorderen, schrijft het FD. De huidige overheidssteun richt zich te veel op auto's die alleen elektrisch kunnen rijden, vindt RAI Vereniging, die de belangen van autofabrikanten en importeurs vertegenwoordigt.

Het pleidooi ligt politiek zeer gevoelig, erkent RAI-voorzitter Steven van Eijck. Plug-ins, die zowel op een batterij kunnen rijden als op een verbrandingsmotor, werden tot eind 2016 fiscaal zeer vriendelijk behandeld. Dit leidde tot een run op deze auto's, maar eigenaren maakten er weinig elektrische kilometers mee. Leaserijders hadden soms de bijge­leverde stekker nog in het plastic als zij hun auto weer inleverden.

'Plug-ins in te negatief daglicht'

Van Eijck vindt dat plug-ins, waarvan autofabrikanten dit jaar juist vele nieuwe modellen op de markt brengen, in een veel te negatief daglicht zijn komen te staan. 'Vergeet niet dat Nederland nu een uitgebreide laadinfrastructuur heeft door de populariteit van deze auto's enkele jaren geleden. Het heeft een enorm vliegwieleffect gehad.'

Bron: ANP MediaWatch / FD