Pakketbezorging liefst thuis, al is pakketkluis in opkomst

Wanneer, en vooral: waar ontvang jij je pakketjes het liefst? Bijna 40.000 Radar Testpanel-leden hebben hier vragen over beantwoord. Zo blijkt bezorging op feestdagen voor 30 procent van de ondervraagden bespreekbaar. Wat de buren betreft: mensen nemen liever pakketjes voor ze aan, dan dat ze hun eigen pakketjes daar laten afleveren. En voor de onlangs geïntroduceerde pakketkluizen lijkt te gelden: onbekend maakt onbemind.

Bijna iedereen (95%) ontvangt weleens een pakketje. Bezorging komt over het algemeen het best uit doordeweeks (89%). Bijna 60 procent van de respondenten komt het zaterdags gelegen om pakketjes te ontvangen, voor 32 procent is zondag een prima bezorgdag.

Bijna 70 procent vindt bezorging op feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart en Kerst niet wenselijk. Bij 10 procent is dat afhankelijk van het soort feestdag. Een vijfde van het panel geeft aan dat het ze niet uitmaakt of dat ze het juist een goed idee vinden om dan pakketjes te ontvangen.

Thuisbezorging wint van afhaalpunten

Thuis is veruit de meest favoriete plek om pakketjes af te laten leveren: 97 procent van het panel maakt gebruik van deze optie. Pakketjes laten bezorgen bij een afhaalpunt is daarna het meest populair, maar met 19 procent gebruikers is er wel een flinke afstand tot thuisbezorging. 9 procent laat weleens een pakketje bij een bekende afleveren, 5 procent gaat voor bezorging op het werk.

58 procent van de ondervraagden is tevreden met de dichtstbijzijnde afhaalpunten. De meest gehoorde klacht, genoemd door 14 procent van de ondervraagden, is dat deze niet dichtbij genoeg is. Op een gedeelde tweede plek staan de beperkte openingstijden en het feit dat niet alle leveranciers bij het dichtstbijzijnde afhaalpunt bezorgen. Daarnaast noemen enkelen de lange wachttijden als minpunt, en het ontbreken van (gratis) parkeergelegenheid voor de deur.

Liever aannemen voor, dan afgeven bij de buren

Mag een bezorger jouw pakketjes afleveren bij de buren? 56 procent heeft daar geen problemen mee. 28 procent vindt dat alleen oké bij vooraf gespecificeerde buren, 15 procent heeft het liever helemaal niet. Meer mensen (72%) zijn bereid zijn om zelf pakketjes aan te nemen voor de buren. Bij 22 procent is deze bereidheid afhankelijk van welke buren het zijn. 5 procent begint daar niet aan.

Flexibiliteit en privacy met pakketkluizen

Slechts weinig mensen maken gebruik van pakketkluizen, waar pakketjes 7 dagen per week, 24 uur per dag op te halen zijn. Deze zijn namelijk nog maar op zeer kleine schaal beschikbaar. (Daar komt overigens verandering in, zie ook de plannen van PostNL en DHL.) Degenen die al wel ervaring hebben, tonen zich enthousiast: ruim 70 procent vindt de pakketkluis handig, slechts 4 procent vindt het niets.

Als voordelen noemen degenen die een pakketkluis gebruiken vooral de flexibiliteit: je kunt je pakketje ophalen wanneer het je uitkomt. Ook privacy wordt aangestipt: niemand weet hoe vaak en waar je iets bestelt.

Zorgen over locatie en veiligheid

Aan degenen die nog geen gebruik maken van pakketkluizen hebben we het concept uitgelegd en gevraagd of het ze handig lijkt. De inschatting is heel wat negatiever dan de ervaring: een derde is enthousiast, 40 procent ziet er weinig in. Veel mensen geven aan dat ze pakketjes liever thuis ontvangen, omdat ze anders alsnog de deur uit moeten. Bij anderen is de mening afhankelijk van de locatie en de beveiliging van de kluizen. Sommigen vrezen extra kosten.

Enkele respondenten kennen het concept uit het buitenland, of noemen apothekers in Nederland die al met een dergelijk systeem werken voor het afhalen van medicijnen. De meesten zijn hier enthousiast over.

Een persoonlijke pakketkluis, naast de eigen voordeur, dat ziet 60 procent niet zitten. De meesten geven in een toelichting aan niet zoveel pakketten te ontvangen. Anderen hebben al genoeg aan alle kliko’s voor de deur. Een kwart van de respondenten lijkt een kluis bij huis wel wat. Een enkeling heeft een eigen oplossing verzonnen: een extra grote brievenbus, of een zelfgebouwde pakjeskist naast de voordeur: de pakketbezorger klikt het hangslot dicht, de bewoners hebben de sleutel.Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 39.748  leden van het Radar Testpanel mee. Hiervan ontvangt 95 procent weleens een pakketje. Het onderzoek vond plaats tussen 16 en 26 oktober 2014. De resultaten zijn gewogen op geslacht, opleiding en verspreiding over het land.


Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 75.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of voor nieuwsberichten op de website radartv.nl.


Aan het onderzoek deden 39.748  leden van het Radar Testpanel mee. Hiervan ontvangt 95 procent weleens een pakketje. Het onderzoek vond plaats tussen 16 en 26 oktober 2014. De resultaten zijn gewogen op geslacht, opleiding en verspreiding over het land.

Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 75.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of voor nieuwsberichten op de website radartv.nl.