Papieren treinkaartje verdwijnt vanaf juli

Het papieren treinkaartje verdwijnt vanaf juli. Door de introductie van een speciale chipkaart voor eenmalig gebruik is voldaan aan de laatste voorwaarde om de papieren versie te kunnen afschaffen. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag laten weten.

Een treinreis kan bij de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion, Veolia en Arriva vanaf juli alleen nog met de ov-chipkaart worden betaald. Voor toeristen en reizigers die maar heel zelden van de trein gebruikmaken wordt nog wel een uitzondering gemaakt: zonder ov-chipkaart betalen ze dan het volle tarief plus een toeslag van 1 euro.

De treinvervoerders introduceren de eenmalige (overigens ook papieren) chipkaartjes gelijktijdig op 9 juli. Reizigers kunnen er gewoon mee in- en uitchecken en de poortjes openen. Dat is van belang omdat mensen vanaf juli alleen met een chipkaart via de poortjes naar de perrons kunnen komen. Overigens zijn lang niet alle stations uitgerust met dergelijke poortjes. De eenmalige kaart is te koop kaartautomaten en de NS-servicebalie en geldig bij alle treinvervoerders.Nadelig voor incidentele reizigers

Consumentenorganisaties, verenigd in het Nationaal OV-Beraad (NOVB), zijn het eens met de invoering van de eenmalige chipkaart. Maar de organisaties, waaronder ANWB, Consumentenbond en reizigersvereniging Rover, betreuren het dat het voor de incidentele reiziger moeilijker en duurder wordt gemaakt om met de trein te reizen. Reizen met korting kan vanaf 9 juli alleen nog als je een ov-chipkaart hebt. NOVB denkt dat de treinvervoerders er reizigers mee afstoten.

NS, Connexxion, Veolia en Arriva houden de komende 2 maanden een publiciteitscampagne en proberen reizigers met aanbiedingen te verleiden om over te stappen op de ov-chipkaart.

Bron: ANP