Pas op voor oplichting via 06-nummers

spoofing site.jpg

Steeds meer mensen krijgen te maken met gekke telefoontjes vanaf een, voor hen onbekend, 06-nummer. Waar voorheen nog veelal gekke telefoontjes vanuit het buitenland plaatsvonden, zoals de 088-nummers, lijken oplichters nu ook op Nederlandse mobiele nummers te zijn overgestapt.

Op onder andere Twitter meldden verschillende mensen gebeld te zijn door een 06-nummer, waarna ze een robot-achtige stem een tekst horen inspreken. Deze stem meldt bijvoorbeeld, in het Engels, dat hun BSN-nummer is afgesloten vanwege criminele activiteiten. 

Update

Inmiddels is ook duidelijk geworden dat de oplichters veelal zogenaamd namens de 'National Police' of ‘Dutch Supreme Court’ (de Hoge Raad der Nederlanden) bellen. De telefoontjes lijken van een willekeurig Nederlands mobiel nummer te komen, of van de Hoge Raad of de Rijksoverheid. Maar in werkelijkheid zijn deze telefoonnummers dus ‘gespooft’. De meeste mobiele nummers zijn van particulieren die er niets mee te maken hebben.

Uiteindelijk zeggen de oplichters een van de volgende dingen aan de telefoon: 

  • Je BSN-nummer wordt misbruikt
  • Er loopt een arrestatiebevel tegen je
  • Je maakt onderdeel uit van criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen

Hierna word je verzocht het cijfer '1' in te toetsen en word je doorverbonden met een agent. Deze agent vraagt om je identiteit te verifiëren aan de hand van enkele gegevens. Vervolgens wordt soms ook nog gezegd dat je je geld moet veiligstellen door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer.  

Nieuwe vorm van oplichting

De politie waarschuwde onder andere in het AD over deze nieuwe vorm van oplichting, waarbij voor het eerst Nederlandse mobiele telefoonnummers worden gebruikt. 

‘Zo proberen ze informatie over je persoonsgegevens of geld los te krijgen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat er nog een betaling openstaat, je een app moet downloaden of dat er een zaak tegen je is aangespannen en je je burgerservicenummer moet geven', aldus de politie. 

De nummers waarmee de criminelen bellen, zouden van normale burgers zijn. De cybercrime-expert van de politie licht toe dat het nummer van deze persoon misbruikt wordt en dat er sprake is van spoofing. 

Dit kun je doen als je gebeld wordt

Vertrouw je een telefoontje niet? Hang dan zo snel mogelijk op en bel zeker niet terug. Wanneer de persoon zegt vanuit een bedrijf te bellen, is het verstandig om via het officiële nummer contact met de instantie op te nemen om te vragen hoe het zit. Meld het belletje daarnaast altijd bij de politie. Dit kan via 0900 – 8844, of online via de site van de politie.

De politie vraagt mensen die slachtoffer worden van deze vorm van oplichting daar melding van te doen. ‘Zo krijgen we een beeld van de omvang van het probleem, en de methode die ze gebruiken. Ook kunnen we in contact komen met bedrijven en instanties waarvoor de criminelen zeggen te werken.’

Blokkeer de telefoonnummers

Als je ongewenste telefoontjes ontvangt van deze of andere telefoonnummers, is het dus van belang dat je niet opneemt. Je kunt de desbetreffende nummers ook blokkeren, zodat je in ieder geval niet wordt gebeld door deze organisaties en oplichters. Je kunt hier lezen hoe je dit kunt doen:

Zo blokkeer je ongewenste nummers

Bron: AD