'Patiënt ontevreden over gezondheidszorg'

zorg_hulp_looprek800.jpg

Bijna driekwart van de ouderen, gehandicapten en chronisch zieken denkt niet dat de Nederlandse gezondheidszorg in de toekomst nog goed en betaalbaar is. Dat staat in een woensdag verschenen onderzoek van patiëntenorganisatie NPCF onder 7500 deelnemers.

Mensen maken zich onder meer zorgen over de onzekerheid rond het persoonsgebonden budget (pgb), de huishoudelijke hulp en beschikbaarheid van gespecialiseerde zorg. Daarnaast zijn veel ondervraagden ontevreden over het contact met de gemeente als zij hulp(middelen) of medische voorzieningen nodig hebben. Dat geldt ook voor het contact met de zorgverzekeraar. De kwaliteit van de zorg krijgt van de deelnemers een rapportcijfer 5,1.

Onderzekerheid

'Mensen zijn bezorgd over de toekomst van de zorg in Nederland. In tijden van verandering ontstaat onzekerheid. Het is belangrijk dat de landelijke en lokale overheid ervoor zorgen dat mensen weer vertrouwen krijgen', zegt Wilna Wind, directeur van NPCF.

Knelpunten oplossen

Volgens haar moeten de landelijke en lokale overheden ervoor zorgen dat mensen weer vertrouwen krijgen. 'Dit kan bijvoorbeeld door heel concreet te kijken wat de - soms persoonlijke, soms algemene - knelpunten zijn en hoe die opgelost kunnen worden.'

Bron: ANP