background branding

'Patiënten mogen geen slachtoffer zijn van onderhandeling zorgverzekeraars'

Zorg-verzekering-190070301_m.jpg

Patiënten mogen niet de dupe worden van het feit dat sommige verzekeraars nog in onderhandeling zijn met zorgverleners over de contracten voor 2023, vindt de Patiëntenfederatie Nederland. Als een verzekeraar in 2022 een contract had met bijvoorbeeld een ziekenhuis, moet de patiënt ervan uit kunnen gaan dat de zorg daar ook komend jaar vergoed wordt.

Aan het einde van het jaar kunnen mensen wisselen van zorgverzekeraar. Bij het uitkiezen van een zorgverzekering kun je de vraag laten meewegen bij welke zorgverlener een verzekeraar zorg vergoedt. Dat kan van belang zijn als je bijvoorbeeld voor een behandeling naar een bepaald ziekenhuis of een specifieke ggz-instelling wil.

Niet alle afspraken zijn rond

Maar wie op dit moment op een vergelijkingswebsite als Independer kijkt, ziet dat nog steeds niet alle verzekeraars de afspraken voor 2023 rond hebben. De website meldt bijvoorbeeld dat de onderhandelingen tussen CZ met ziekenhuizen en klinieken nog lopen.

Zelfde zorg vergoed als jaar ervoor

Patiënten kunnen zo dus niet zeker weten of de zorg die ze willen, ook vergoed wordt. ‘Wij vinden dat een patiënt de zorg moet kunnen krijgen die de verzekeraar afgelopen jaar vergoedde’, aldus een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. Hij legt uit dat wie op dit moment onder behandeling is bij bijvoorbeeld een specialist en dezelfde verzekering houdt, al wettelijk recht heeft op nog minimaal één jaar vergoeding van die zorg. Ook al heeft de verzekeraar in het nieuwe jaar geen contract meer. Dat zou volgens de federatie echter ook moeten gelden voor mensen die wel van verzekering willen wisselen, bijvoorbeeld omdat ze op zoek zijn naar een lagere premie.

Vergoeding zelfstandige klinieken

Zorgverzekeraar CZ - met ruim 3,5 miljoen verzekerden - laat weten dat mensen ervan uit mogen gaan dat met alle ziekenhuizen een contract wordt gesloten, ook al zijn de afspraken officieel nog niet rond. Voor bijvoorbeeld zelfstandige klinieken ligt dat anders. Wie weet dat hij of zij bij een bepaalde kliniek zorg nodig gaat hebben, doet er goed aan te controleren of de zorg daar vergoed wordt. Als er al een contract was, is de kans groter dat de afspraken ook voor komend jaar rondkomen. Maar wie er zeker van wil zijn, kan beter naar een verzekeraar kijken die al wel een contract heeft, aldus een woordvoerder.

Moeizame onderhandelingen

De contractonderhandelingen lopen dit jaar moeizamer dan andere jaren, legt hij uit, omdat zorgverleners te maken hebben met hoge energieprijzen en personeelstekorten. Het kiezen voor een nieuwe zorgverzekering kan overigens nog tot 1 februari. Je moet dan wel voor het einde van dit jaar je huidige verzekering opzeggen.

Radar besteedde eerder al aandacht aan het verdwijnen van restitutiepolissen en het recht op vrije artsenkeuze dat onder druk staat. Meer informatie hierover vind je hier.

Bron: ANP