Patiënten op de wachtlijst kunnen eerder terecht bij zelfstandige klinieken
Terwijl patiënten vaak lang moeten wachten op een behandeling, omdat ze op de wachtlijst staan van een regulier ziekenhuis, hebben particuliere klinieken nog ruimte om meer patiënten te behandelen. Dat geldt met name voor de behandelingen die vanwege corona het vaakst zijn uitgesteld, zoals staaroperaties, knie- en heupvervangingen en het verwijderen van spataderen.
Voor een simpele MRI-scan wachten patiënten in een kliniek gemiddeld zes dagen en in een ziekenhuis ruim drie weken; bijna vier zo keer lang. Dit blijkt uit een analyse van de wachttijden die de Nederlandse Zorgautoriteit publiceert, door Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, voor Trouw en De Groene Amsterdammer.
Patiënten die langer moeten wachten op bijvoorbeeld een heupvervanging zijn vaak niet in levensgevaar, maar hebben door het uitstel wel extra pijn en ongemak. Juist die planbare zorg - behandelingen die niet binnen zes weken hoeven plaats te vinden - is de afgelopen twee jaar vaak afgeschaald. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit zijn er 130.000 operaties uitgesteld, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zegt nog tot 2023 bezig te zijn met het inhalen ervan.
Makkelijke behandelingen leveren meer op dan de complexe zorg
Ziekenhuizen willen de minder complexe zorg, de ‘makkelijke’ behandelingen, niet kwijt, omdat deze financieel meer opleveren dan de ingewikkelde zorg. “Complexe patiënten zijn natuurlijk veel duurder,” vertelt Rob Dillman het dagblad Trouw. Het bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en bestuursvoorzitter van het Isala Ziekenhuis in Zwolle meent daarnaast ook dat de patiënten niet altijd naar een kliniek willen, omdat ze gehecht zijn aan hun dokter of ziekenhuis.
Zelfstandige klinieken zijn efficiënter georganiseerd
Het voordeel van de zorg in zelfstandige klinieken is dat ze zich richten op één of een paar specialismen, zoals oogzorg of orthopedie. Daardoor zijn de klinieken vaak efficiënter georganiseerd en hebben ze nu dan ook volgens Paulette Timmerman, directeur van branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland, nog ruimte over voor zeker 10 procent extra zorg.
Juist vanwege dat specialisme kunnen bijvoorbeeld patiënten met verschillende aandoeningen tegelijk niet in een kliniek terecht. Ook operaties waarvoor een ic-bed nodig is, kunnen alleen in een ziekenhuis plaatsvinden. Nog steeds blijven er veel wachtende patiënten over die wél in een kliniek geholpen kunnen worden, hoewel niemand echt weet hoeveel dat er precies zijn.
Bron: Trouw