Pensioenfonds PME verhoogt per juli pensioenen

230622_pensioenfonds site.jpg

Pensioenfonds PME gaat in juli de pensioenen verhogen. Het is voor het eerst sinds 2008 dat het fonds voor werknemers uit de metaal- en technologiesector dit doet. De verhoging, met net geen 1,3 procent, is mogelijk gemaakt door een versoepeling van de financiële spelregels voor pensioenfondsen die per 1 juli ingaat. PME beheert de pensioenen voor ruim 600.000 mensen.

PME-bestuurder Eric Uijen noemt het in een persverklaring de hoogste tijd om de pensioenen te verhogen. Tegelijkertijd erkent hij dat de stap 'een druppel op de gloeiende plaat' is, omdat de prijzen in doorsnee veel harder stijgen waardoor gepensioneerden er alsnog hard op achteruit gaan.

Nieuwe verhoging in het verschiet

'Ik hoop daarom van harte dat over een half jaar een nieuwe verhoging mogelijk is. Maar beloven kan ik dat nog niet, zeker niet gezien de onzekere situatie in de wereld', stelt hij.

Volgens de versoepelde regels hoeven pensioenfondsen vanaf juli nog maar 1,05 euro per beloofde euro pensioen in kas te houden. Dat is nu nog 1,10 euro per toegezegde euro aan pensioen. De lat voor het verhogen van de pensioenen is verlaagd in de aanloop naar een nieuw pensioenstelsel. PME had eind mei 1,07 euro per uit te keren euro.

Oplopende rentes voordelig

De hogere rentes op de financiële markten hebben de staat van de pensioenfondsen ook geholpen. Als de rentes oplopen, hoeven de fondsen minder geld in kas te houden om de uitbetaling van de oudedagsvoorziening te kunnen garanderen.

Beslissing ABP later deze week

Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, beslist donderdag óf en in welke mate de pensioenen omhoog kunnen. Eind mei voldeed het ambtenaren- en lerarenfonds met iets meer dan 1,10 euro per beloofde euro pensioen in kas ruimschoots aan de versoepelde normen voor 1 juli.