Pinnen wint het van contant betalen
De consument betaalt steeds vaker met de pinpas in plaats van met contant geld. In detailhandel is vorig jaar zelfs voor het eerst meer gepind dan afgerekend met biljetten en munten.
Dat blijkt uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank (DNB).
Aantal contante betaling daalde
Over de hele linie daalde het aantal contante betalingen van 3,8 miljard in 2012 en 2013 naar 3,4 miljard in 2014. Ook de waarde van de contante betalingen nam af, van 47 miljard euro naar 42 miljard euro. Het gemiddelde bedrag per contante betaling ligt nog steeds rond de 12 euro.
Pinbetalingen
Het aantal pinbetalingen nam de afgelopen vier jaar met 35 procent toe tot 2,9 miljard. In die periode steeg ook de waarde van de pinbetalingen, van 81 miljard euro naar 89 miljard euro. Consumenten pinnen steeds vaker ook hun kleine aankopen, waardoor het gemiddelde pinbedrag flink daalde van 37,57 naar 30,39 euro.
Detailhandel
Consumenten betaalden in supermarkten en andere winkels in de sector detailhandel voor het eerst vaker met de pinpas dan met contant geld (50 procent tegen 49 procent). In andere sectoren zoals de horeca en particuliere dienstverlening is contant afrekenen nog steeds dominant, al is ook hier de pinpas bezig met een opmars.
2019
Gemeten over alle sectoren rekenden consumenten vorig jaar 53 procent van al hun aankopen aan de kassa af met contant geld en 45 procent met de pinpas. Het streven is dat het aandeel pinnen in 2019 op 60 procent ligt.
Bron: ANP