Pluizende sjaal? Zo kom je ervan af

55147984_l.jpg

Tijdens deze koude dagen wil je jezelf het liefst inpakken met een warme sjaal. Maar de sjaal blijkt te pluizen en al je kleding zit onder. Met deze tips kom je ervan af.

Sommige sjaals zijn gevoeliger voor pluisjes (of ook wel pillen genoemd) dan andere, dit heeft te maken met de stof. Zo is wol het meest gevoelig voor pluisjes, maar ook bij acryl, polyester en viscose is de kans op pluisjes aanwezig. 

Pluisjes kunnen ontstaan door wrijving, dit gebeurt tijdens het dragen van de kleding maar ook tijdens het wassen. Bij een sjaal ontstaat er veel wrijving bij de hals. In de was gebeurt dit door het vele ronddraaien van de wasmachine. Dit zijn redenen waardoor een sjaal die je al een tijd hebt gaat pluizen, maar hoe kun je nou voorkomen dat jouw nieuwe sjaal ook gaat pillen?

Een nachtje in de vriezer leggen

Een wollen sjaal kun je een nachtje in de vriezer leggen, dit kun je doen in een hersluitbaar zakje. Hierdoor verminder je de pillen, maar het is waarschijnlijk geen permanente oplossing. Weetje: kledingstukken worden hierdoor ook minder statisch. 

Handwas

Soms helpt het ook om je pluizende sjaal eerst met de hand te wassen. Gebruik hiervoor een theelepel gedistilleerde azijn. Laat het even weken en hang de das te drogen.

Speciale waszak

Wil je toch je sjaal in de wasmachine doen? Gebruik dan een speciale waszak. Hierdoor verminder je de wrijving met andere kledingstukken en scherpe voorwerpen kunnen de pluisjes niet erger maken. Daarnaast voorkom je ook dat pillen op andere kledingstukken terecht komen.  

In de (buiten)lucht laten drogen

Dat je sjaal kan beschadigen in de wasmachine, geldt ook voor de droger. Het is daarom beter om je kledingstuk in de (buiten)lucht te laten drogen. In de winter is het niet zo handig om je das buiten te hangen, gebruik daarom binnen een wasrek. Het duurt misschien wat langer voordat het droog is, maar hierdoor blijft je sjaal wel mooi. 

Bron: Oma weet raad/Van den Assem

Meer over