'Populaire Nederlandse paracetamol bevat geen kankerverwekkende stof'

Paracetamol-27-8-2020.jpg

Elf populaire merken paracetamol die te koop zijn in supermarkten, drogisterijen en apotheken in Nederland zijn niet vervuild met de kankerverwekkende stof PCA. Dat melden NRC en tv-programma Zembla op basis van onderzoek.

NRC en Zembla lieten de pillen analyseren door een gecertificeerd laboratorium in België. Aanleiding was een eerder labonderzoek, ook op verzoek van beide media. Daaruit bleek dat de grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, grondstof voor paracetamol verkocht die vervuild is met 4-chlooraniline, afgekort PCA. De stof is kankerverwekkend en kan het menselijk DNA aantasten.

Geen enkel merk bevat de kankerverwekkende stof

Mensen kunnen veilig paracetamol gebruiken, zegt apothekersorganisatie KNMP. Het lab van de organisatie, het Laboratorium der Nederlandse Apothekers, heeft onderzoek gedaan naar de tabletten paracetamol van negentien verschillende merken. Geen enkel merk bevatte de kankerverwekkende stof 4-chlooraniline, afgekort PCA.

PCA is niet gevonden tijdens het onderzoek

De apparaten in het laboratorium kunnen PCA meten als er meer dan 0,3 microgram in een tablet van 500 milligram zit. Eén milligram is duizend microgram. Die hoeveelheid is nergens gevonden. Het sluit niet uit dat er minieme deeltjes PCA ergens zitten, maar die hoeveelheden zijn verwaarloosbaar. In de Europese regels staat dat mensen veilig 34 microgram PCA per dag kunnen binnenkrijgen. Als er inderdaad onmeetbaar kleine spoortjes PCA in de pillen zitten, zouden mensen minstens honderd pillen per dag moeten innemen om aan de grens van 34 microgram te komen.

Bron: ANP MediaWatch / NRC / Zembla