Prijzen voor gas en elektra tussentijds verhoogd door Vattenfall

14maartgas.jpg

Per 1 april worden de prijzen voor gas en elektra verhoogd voor een miljoen klanten van energiemaatschappij Vattenfall. Zij achten dit noodzakelijk vanwege de gestegen energieprijzen. 

Gas wordt 8 cent per kubieke meter duurder vanaf april en stroom kost voortaan 1,6 cent meer per kWh. Gemiddeld ben je dan elf euro meer kwijt per maand. 

‘Klanten gaan niets merken door de tegenmaatregelen van het kabinet’

Volgens Vattenfall merken klanten in de praktijk niets van deze verandering doordat het kabinet tegenmaatregelen heeft genomen. ‘De verlaging van de btw op stroom en gas levert een voordeel op van 11,70 euro per maand.’ Hierdoor wordt de doorgevoerde prijsstijging gedempt, aldus Vattenfall. 

Normaal worden de prijzen halfjaarlijks aangepast, op 1 januari en 1 juli. Indien er uitzonderlijke omstandigheden zijn, mag de prijs ook worden aangepast in de periodes ertussen. Vattenfall vindt dat nu gerechtvaardigd. De energieprijzen lopen de laatste maand hoog op door de oorlog in Oekraïne. 

De verhoging geldt alleen voor klanten met een variabel contract. Klanten die een vast contract hebben, blijven hetzelfde betalen. Vattenfall zegt dat de kabinetsmaatregelen alleen gunstig zijn voor consumenten en niet voor ondernemers. ‘Voor het mkb zou een verlaging van de energiebelasting helpen.’

Tot nu toe de enige

Essent, ook een grote energieleverancier, zegt dat ze nog geen plannen hebben om de prijzen tussentijds aan te passen.

Bron: AD