background branding

Prijzen voor gas en elektriciteit zijn gedaald

Energieprijs daalt.jpg

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn na maanden van tariefstijging, gedaald, meldt het AD. Energiemaatschappij Eneco verlaagt de prijzen in één maand met zes procent. Kleinere maatschappijen volgen.

De klanten van Eneco zijn de eerste die een klein beetje zullen profiteren van de scherpe daling van de gasprijs op de internationale markt. Gas is op de Europese handelsbeurs, de TTF, eind augustus ruim zestig procent goedkoper geworden. 

Prijsdaling Eneco

Ben je klant van Eneco? Dan ga je per 1 november 3,17 euro per kubieke meter gas en 79 eurocent per kWh elektriciteit betalen. Dat is ongeveer 22 en 5 eurocent minder dan de ‘oktobergroep’. Of de prijsdaling doorzet voor december weet woordvoerder Rianne de Voogt van Eneco niet. ‘Niets is nog met zekerheid te zeggen, we zijn die energie nu aan het inkopen.’

Budget Energie verlaagt gastarief

Afgelopen week verlaagde Budget Energie de variabele gasprijs van 2,72 euro per kubieke meter naar 2,61 euro. Vattenfall en Essent maken waarschijnlijk eind november hun nieuwe tarieven per 1 januari bekend. 

‘Dit is een keerpunt’

Volgens Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool, is dit een beetje een keerpunt. ‘Het lijkt structureel dat de prijzen lager zijn. Ze waren ook absurd hoog met drie euro per kuub in de groothandel. Dus je ziet nu herstel.’ Het zal de lector niet verbazen als de prijzen nog verder dalen.

Prijs daalt niet mega snel

Inmiddels staan de Europese gasprijzen op het laagste niveau in vier maanden. Dat komt doordat er meer aanvoer is. Er lijkt meer ruimte voor prijsdaling. Desalniettemin zal de prijs niet mega snel kelderen, want de gasvoorraden zitten vol met duur gekocht gas. Energiebedrijven zullen dat tegen hoge prijzen verkopen.  

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: AD