Particuliere klanten van Eneco besparen massaal op hun energieverbruik

thermostaat .jpg

Afgelopen weken zijn particuliere klanten van energiebedrijf Eneco flink gaan besparen op hun gasverbruik, meldt de Volkskrant. Rekeninghoudend met het weer gebruiken ongeveer twee miljoen klanten sinds 1 september 20 tot 25 procent minder gas vergeleken voorgaande jaren. 

Eneco ziet dat particuliere klanten met een ‘slimme thermostaat’ in huis, hun temperatuur sinds 1 september gemiddeld een tot twee graden lager zetten dan afgelopen jaren. ‘Maar of dit ook stand gaat houden als het kouder wordt, weten we dan pas,’ zegt Eneco. 

Zuinig energieverbruik

Het CBS had deze zomer al ingeschat dat huishoudens in de eerste helft van het jaar naar schatting zestien procent minder gas hebben verbruikt. Dit was een gevolg van de zachte winter, maar Martien Visser van de Hanzeschool berekende dat het ook voor de helft te wijten was aan zuiniger energieverbruik. ‘Al voor het uitbreken van de oorlog hadden sommige Nederlanders te maken met zeer hoge energieprijzen, waardoor ze flink gingen bezuinigen.’ Volgens Visser is het logisch dat mensen nog meer besparen, aangezien de prijzen verder stijgen en Nederlanders dit terugzien op hun energierekening. 

‘Veertig procent minder gasverbruik’

Visser herkent wat Eneco ziet. ‘De laatste weken, die relatief warm waren, zag je dat er in Nederland ongeveer veertig procent minder gas werd gebruikt dan afgelopen jaren normaal was. Half september, toen het relatief koud was, was die besparing nog altijd 11 procent.’ Volgens Visser bespaart het bijna tien procent als Nederlanders de thermostaat anderhalve graad lager zetten, zoals de cijfers van Eneco doen vermoeden. ‘En dat loopt op zodra huishoudens hun verwarming ook minder lang aanzetten, beter isoleren of delen van het huis minder verwarmen.’

Daling is geen verrassing

De daling komt voor Thijs Bouman, onderzoeker sociale en omgevingspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, niet als verrassing. Volgens Bouman is het voor veel mensen door de buitengewoon hoge gasprijzen gewoonweg niet te betalen om eenzelfde hoeveelheid gas te gebruiken. 

Cijfers na invoering prijsplafond

Hij is dan ook nieuwsgierig naar de cijfers vanaf 1 januari 2023, als het prijsplafond wordt ingevoerd. ‘Wat je vaak ziet bij financiële prikkels, is dat ze blijven zolang die prikkel er is. Het is dus de vraag of de daling zo sterk blijft wanneer gas weer goedkoper wordt.’

Daarentegen is Visser wel benieuwd hoe deze ontwikkeling zich in de aankomende koude maanden voortzet. Het zal dan nog duidelijker worden hoeveel mensen besparen vanwege de hoge energieprijzen of omdat ze hun steentje willen bijdragen aan de duurzaamheid. 

Stroomverbruik twee procent minder

Visser ziet dat er op elektriciteit minder wordt bezuinigd. Het totaal verbruik van stroom is met twee procent afgenomen. Het is volgens Visser ook niet gemakkelijk om veel te bezuinigen wanneer je als meerpersoonshuishouden niet meer dan 3.000 kilowattuur per jaar verbruikt. 

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: de Volkskrant