background branding

Regering: geen lager pensioen voor jongere generaties

pensioenjongeren.jpg

Jongere generaties lopen het risico op een pensioen dat 30 procent lager uitvalt, als op een alternatieve manier wordt berekend of pensioenfondsen in de toekomst nog wel geld genoeg in de pot hebben. Oudere deelnemers in een pensioenfonds gaan ervan profiteren.

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die staatssecretaris Jetta Klijnsma (Pensioenen) maandag naar de Tweede Kamer stuurde. Zij voelt niets voor de alternatieve rekenwijze. Zowel oud als jong moet op een goed pensioen kunnen rekenen, meldt ze.

50PLUS vindt de conclusies van het CPB absurd, maar D66 noemt het rapport een 'kraakheldere analyse'. De PvdA vindt dat nu is aangetoond dat de 'makkelijke pensioenpraatjes' van bijvoorbeeld 50PLUS en PVV 'desastreus' uitpakken. Ook regeringspartner VVD benadrukt dat jongeren de dupe zouden worden.

Rekenrente

Het CPB onderzocht op verzoek van het kabinet de gevolgen van het verhogen van de huidige zogenoemde rekenrente. Die rekenrente, die nu laag is door de lage rentestand, wordt gebruikt bij het bepalen van de financiële positie van pensioenfondsen.

Als blijkt dat fondsen te weinig geld hebben om aan hun toekomstige verplichtingen te voldoen, kunnen ze de pensioenuitkeringen niet aanpassen aan de inflatie (indexeren). Ook kan er worden gekort. 50PLUS, PVV en SP pleiten daarom voor een kunstmatige verhoging van de rekenrente.

'Verhogen onverstandig'

Het verhogen van de rekenrente zorgt er voor dat er meer geld wordt uitgekeerd, terwijl de werkelijke financiële positie van de pensioenfondsen niet verbetert. Het is daarom onverstandig om de rekenrente te verhogen en daarmee te speculeren op de toekomst, aldus Klijnsma.

Bron: ANP