Risico bij automatisch landen ontdekt

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een wereldwijd probleem gevonden bij het automatisch landen van vliegtuigen. Dat meldt de raad donderdag. Het gaat om een gevaarlijke reactie van de automatische piloot op het landingssysteem van een vliegveld.

In plaats van de verwachte daling, richt de neus van het vliegtuig zich onverwacht omhoog. Dit kan leiden tot een te grote afname van snelheid, waarbij de draagkracht van de vleugels zo ver afneemt dat het vliegtuig uit de lucht dreigt te vallen.

Wereldwijd probleem


Wereldwijd probleem

Dit geldt voor landingssystemen op luchthavens in de hele wereld, licht de raad toe. 'Het is niet zo dat er nu allerlei vluchten in gevaar zijn. Maar op korte termijn moeten piloten en mensen van de luchtverkeersleiding hier wel alert op zijn', zegt een woordvoerder. 'Op de lange termijn moeten fabrikanten een oplossing zoeken.'Verschillende incidenten

Tijdens een onderzoek naar een voorval met een landend vliegtuig, constateerde de Onderzoeksraad dit probleem. Nader onderzoek wees uit dat dit soort voorvallen vaker zijn gebeurd. Er zijn vier van dit soort incidenten boven Europa bekend en uit de Amerikaanse database kwamen 19 gevallen naar boven. Dit is gebeurd op verschillende luchthavens en met verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Bron: ANP