SER houdt optie persoonlijke pensioenpot open

spaarvarken_pensioen_780.jpg

De instelling van een persoonlijke pensioenpot met collectief gedeelde risico's is een interessante optie voor de hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een vrijdag gepresenteerd rapport.

De SER onderzocht afgelopen maanden het vorig jaar geopperde idee om deelnemers binnen een pensioenfonds een eigen spaarpot te laten opbouwen. Daardoor zou het duidelijker worden op welke uitkering er na de pensionering kan worden gerekend. Tegelijkertijd worden financiële risico's nog wel via een buffer over alle deelnemers verdeeld.

Uit de verkenning blijkt volgens de SER dat het plan leidt tot een stabieler, of zelfs hoger pensioen. Daarbij kan het beleggingsbeleid via maatwerk beter worden afgestemd op de leeftijd van de deelnemer.

Een van de obstakels is dat ouderen moeten worden gecompenseerd als wordt afgestapt van het huidige systeem, waarbij jongeren bijdragen aan de pensioenopbouw van ouderen. Dat kan zo'n 100 miljard euro kosten, heeft het Centraal Planbureau (CPB) eerder uitgerekend.

'Je kan niet op een knop drukken en het pensioenstelsel is veranderd. Daar is dit onderwerp te belangrijk voor'', zei SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die benadrukt dat de keuze over de pensioenhervorming uiteindelijk aan de politiek is. De vrijdag door de SER gepresenteerde pensioenverkenning vormt een aanvulling op een advies dat vorig jaar al is uitgebracht.

Alle gezichten staan nog niet dezelfde kant op. Vakbond FNV heeft eerder bijvoorbeeld al aangegeven ook veel te zien in een variant die iets meer lijkt op het huidige systeem. De bond noemde de nieuwe verkenning vrijdag wel 'een belangrijke bouwsteen''. CNV Jongeren is positief over de optie die de SER heeft onderzocht, omdat het aantrekkelijk zou zijn voor alle deelnemers, jong en oud.

Wanneer er een definitieve keuze wordt gemaakt over de toekomst van de oudedagvoorziening in Nederland, kon Hamer nog niet voorspellen. 'Ik begrijp dat we hier niet eindeloos over kunnen praten. Maar een datum kan ik nog niet noemen.''

Bron: ANP