Kabinet ziet wel wat in eigen pensioenpotje

kabinet_pensioenpot_780.jpg

Het pensioenstelsel kan beter, bijvoorbeeld met een persoonlijk pensioenpotje. Daarbij blijven risico's tot op zekere hoogte gedeeld met anderen. Maar met zo'n potje krijg je wel meer keuzevrijheid: je kan voor of na je pensioen een bedrag ineens opnemen, of tijdelijk je premie verlagen.

Dat concludeert het kabinet, dat vrijdag meerdere voorstellen voor een ander pensioensysteem presenteerde. Partijen kunnen de suggesties gebruiken voor hun verkiezingsprogramma's. De visie staat los van de huidige problemen met de lage rente, waardoor pensioenen moeten worden gekort.

Veranderingen arbeidsmarkt

De komende jaren zijn er fundamentele veranderingen nodig om het stelsel aan te passen aan de huidige arbeidsmarkt, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma (Pensioenen). Zij wijst erop dat mensen later met pensioen gaan, vaker van baan wisselen en vaker als zelfstandige (zzp'er) of flexwerker werken.

Een steeds grotere groep werkenden bouwt onvoldoende of geen pensioen meer op als aanvulling op de AOW. Ook is er steeds meer behoefte aan keuzevrijheid en aan meer zeggenschap. 'We moeten het stelsel bij de tijd houden', aldus Klijnsma.

De regering wil dat zo veel mogelijk, het liefst alle werkende Nederlanders voldoende pensioen kunnen opbouwen. Ondanks de veranderingen blijven collectiviteit, solidariteit en het verplicht karakter wezenlijke pijlers, zo verzekert Klijnsma.

Stimulans pensioen

De regering hoopt zzp'ers en flexwerkers te stimuleren voldoende geld opzij te zetten voor hun pensioen. Dat kan met vrijwillig pensioensparen. Maar er kan ook een verplichting komen een pensioen op te bouwen.

De regering ziet verder scheve toestanden in het huidige systeem als het gaat om de inleg van premies en de pensioenopbouw. Vooral bij jongeren is het de vraag of zij nog volledig van hun pensioen kunnen profiteren.

Ook hier ziet het kabinet mogelijkheden voor aanpassingen. De overheid is bereid in de overgangsfase, die een kwart eeuw kan duren, 40 miljard euro uit te trekken om de financiële gevolgen op te vangen.

Bron: ANP