background branding

Staatssecretaris Menno Snel stapt op na toeslagenaffaire

MennoSnel_18122019.jpg

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) neemt ontslag vanwege de toeslagenaffaire. Dat heeft de bewindsman van D66 in de Tweede Kamer bekendgemaakt, voorafgaand aan een debat over de affaire.

De kinderopvangtoeslag van zeker honderden gezinnen is enkele jaren onterecht stopgezet. Deze ouders zijn als fraudeur bestempeld en kwamen in grote financiële problemen doordat de Belastingdienst soms wel tienduizenden euro's terugvorderde.

Radar volgt de gedupeerde ouders in hun weg naar compensatie. Bekijk de uitzending hier terug:

Affaire rond kinderopvangtoeslag; wat krijgen ouders echt terug?

Afgelopen weken stuurde de Belastingdienst de dossiers van gedupeerden die daarom hadden gevraagd. Deze dossiers waren grotendeels zwartgelakt. Kamerleden vonden dit erg pijnlijk en ook GroenLinks en SGP, die Snel tot voor kort nog steunden, twijfelden hardop of de bewindsman nog kon aanblijven. Een motie van wantrouwen kreeg begin december al steun van een groot deel van de oppositie.

Gelakte dossiers creëerde verkeerd beeld

Over die gelakte dossiers zei Snel dat de 'uitwerking zeer slecht' was. Het creëerde 'precies het beeld dat we niet willen hebben', namelijk van een overheid die de menselijke maat mist. De bewindsman benadrukte wel zijn wapenfeiten als staatssecretaris, ook dat hij zijn excuses heeft gemaakt aan de gedupeerde ouders en dat hij ze de erkenning heeft gegeven 'dat ze jarenlang onterecht als fraudeur zijn behandeld'. Snel is tevens blij dat de fiscus is begonnen met het uitwerken van de financiële compensatie.

Politici moeten fouten kunnen maken, zei de staatssecretaris, maar 'de schoen begon te wringen'. Hij merkte dat hij niet verder kon 'als uw Kamer niet langer denkt dat ik deel van de oplossing ben, maar deel van het probleem'. Staatssecretaris van Financiën zijn vond Snel 'een enorm eervolle taak om te vervullen. Maar daar komt vandaag een einde aan en daar heb ik vrede mee.'

Gedupeerden teleurgesteld na aftreden

Gedupeerde ouders die naar de Tweede Kamer waren gekomen om het debat met staatssecretaris Menno Snel over de toeslagenaffaire te volgen, gaan gefrustreerd naar huis. Ze balen dat het bleef bij alleen een korte mededeling van Snel, die aankondigde af te treden.

'Ik wilde graag oplossingen zien', zegt een moeder uit Rotterdam. Ze heeft een oppas geregeld voor haar kind en 'kan niet geloven' dat er geen debat was om naar te luisteren. Ook andere gedupeerden wilden graag toezeggingen, vooral voor andere zaken dan de specifieke kinderopvangtoeslagzaak die tot nu toe is onderzocht door een commissie.

'Het is maar een politiek spel', vindt een andere gedupeerde. Dat Snel opstapt zorgt alleen maar voor vertraging: 'Het is al bijna 2020. Dit gaat alleen maar langer duren.'

Kamerleden begrijpen opstappen Snel

De twee Kamerleden die voorop liepen bij het aankaarten van de toeslagenaffaire begrijpen de stap van staatssecretaris Snel. Het was onvermijdelijk dat hij opstapt, aldus Renske Leijten van oppositiepartij SP. Pieter Omtzigt van regeringspartij CDA noemt het een verstandig besluit.

Leijten benadrukt dat Snel twee weken geleden al het vertrouwen van haar partij verloor tijdens een debat. Sindsdien is er nog zoveel gebeurd dat niet klopte. Zo bleef hij onvoldoende informatie aan de Kamer verstrekken, vindt ze. Ze noemt het de enige goede stap, 'hoe tragisch ook voor hem persoonlijk'.

Volgens Omtzigt neemt Snel de verantwoordelijkheid en 'dat begrijp ik en respecteer ik'. De CDA'er erkent dat de betrokkenen in de affaire er niets mee opschieten. 'Een oplossing komt hiermee niet dichterbij.'

DENK

DENK-Kamerlid Farid Azarkan vindt het 'sterk dat Snel zelf verantwoordelijkheid neemt'. Azarkan heeft gemengde gevoelens: 'Ik vond het een goed mens, die helaas niet in staat was om het onrecht aan de ouders om te zetten in daadkrachtig handelen.'

En volgens de PvdA kon 'de enorme ellende die ouders door machtsmisbruik van de Belastingdienst is aangedaan geen andere consequentie hebben' dan het aftreden van de bewindspersoon. Ondanks politieke verschillen heeft de partij 'grote waardering en respect voor de inzet en het vele werk dat staatssecretaris Snel heeft verzet', zegt Kamerlid Henk Nijboer.

Bron: ANP