background branding

Statische kleren? Zo voorkom en verwijder je de elektrische lading

780x439 statische cling met gele achtergrond.png

Een jurk of rok die aan je kleeft is niet alleen oncomfortabel, het kan ook gênant zijn als hij bij elke stap die je zet omhoog kruipt! Je kan statische elektriciteit voorkomen door je kleding op een andere manier te wassen en te drogen, maar we hebben ook tips om de elektrische lading snel uit de kleding die je draagt te krijgen, of je nu thuis bent of al op stap. Dit is wat je moet weten.

Een elektrostatische lading in kleding bouwt zich op wanneer verschillende (meestal synthetische) stoffen tegen elkaar wrijven. Dat kan gebeuren terwijl je kleren draagt, maar is vooral een probleem voor wie zijn kleren in een droogtrommel droogt.

Statische elektriciteit is een groter probleem in de winter, niet alleen omdat wol en polyester twee van de grootste boosdoeners zijn, maar ook omdat de statische lading zich door de lage luchtvochtigheid sneller kan opbouwen. Maar gelukkig zijn er manieren om statische elektriciteit in kleding te voorkomen en te verwijderen.

Zo voorkom je statische elektriciteit

Liefst voorkom je dat elektrische lading in je kleding opbouwt, voordat je op een feestje staat in een onmogelijk nauwsluitende rok.

 • Denk je dat je gevoelig bent voor statische elektriciteit? Vermijd dan synthetische kleding en kies voor natuurlijke vezels zoals katoen die vocht beter vasthouden en daardoor meer resistent zijn tegen elektrische lading.
 • Ook goed om te weten: statische elektriciteit kan problematisch zijn in zeer droge omgevingen met een lage luchtvochtigheid. Een luchtbevochtiger kan helpen.

Je kunt de manier waarop je je kleren wast en droogt aanpassen:

 • Voeg wat witte azijn toen aan je was: naast een milieuvriendelijk alternatief voor wasverzachter is azijn ook antistatisch. Doe het wel niet te vaak om de rubbers van je wasmachine niet aan te vreten. Ook gewone wasverzachter helpt statische elektriciteit te verminderen.
 • Of je kunt een balletje zilverfolie of een tennisbal in de wasmachine leggen, in plaats van azijn of wasverzachter, om pluis en statische lading te voorkomen.
 • Droog kleding niet te droog en probeer synthetische vezels apart te drogen, zodat ze de rest van je kleding niet opblazen.
 • Gebruik liefst helemaal geen droogtrommel en laat je kleren aan de lijn of in de lucht drogen. Kun je de droogtrommel niet vermijden? Voeg een droogtrommeldoekje aan de lading toe om de opbouw van statische elektriciteit tegen te gaan.
 • Schud elk kledingstuk dat je uit de droger haalt even op om te voorkomen dat het statisch wordt.

Zo kom je van statische elektriciteit af

Vroeger droegen vrouwen een zogenaamde slip (of onderrok) onder hun jurk of rok als antistatische barrière. Dat werkt goed, maar amper iemand draagt die nog. Nu kun je het statische gekleef het beste met deze trucjes behelpen:

 • Koop een antistatische spray en bewaar die in de kledingkast of in je handtas.
 • Wrijf de binnenkant van het kledingstuk en je panty in met een droogtrommeldoekje voor een snelle oplossing.
 • Als je geen droogtrommeldoekje hebt, spray dan de binnenkant van het kledingstuk en ook je benen in met een zeer fijne nevel van gedestilleerd water. Of smeer je benen met lotion in!
 • Als je op het punt staat op pad te gaan, kun je een kleerhanger over je kleren halen nadat je ze hebt aangetrokken, om te proberen de statische elektriciteit daarop over te brengen.

Er bestaat trouwens ook zoiets als antistatische kleding. De stof heeft een ingeweven koolstofdraad om statische ontlading te voorkomen. Ze worden in explosiegevaarlijke omgevingen gedragen, dus waarschijnlijk zullen ze niet snel deel uitmaken van je garderobe.