Steeds meer brandwonden door waterkruiken: zo gebruik je ze veilig

kruik.jpg

Er zijn steeds meer patiënten met ernstige brandwonden na het gebruik van een warmwaterkruik, signaleert de Nederlandse Brandwonden Stichting. Hoe komt dit? En hoe kun je ongelukken voorkomen? Radar helpt je op weg. 

In 2018 vielen er ‘slechts’ 12 dergelijke slachtoffers. In 2022 liep dit op naar 23, bijna een verdubbeling dus. Naar de oorzaak is volgens de Brandwonden Stichting gissen. Mogelijk heeft het te maken met de energiecrisis, denken Britse artsen

"Mensen zetten thuis de kachel lager, en kiezen voor andere manieren om zichzelf warm te houden, zoals de kruik”, beaamt Martin Baartmans, arts in het Brandwondencentrum, in gesprek met RTL Nieuws.  “We zien dat kruiken worden gebruikt die kapot zijn, zonder dat mensen dat weten. Als mensen daar dan heet water in doen, heb je maar één seconde nodig om een brandwond op te lopen als dat water op je lichaam komt."

Een ongeluk zit dus in een klein hoekje. Gelukkig kun je met onderstaande tips, bedoeld voor kunststof en metalen heetwaterkruiken, de risico’s beperken.

Voorafgaand gebruik:

  • Allereerst is het belangrijk om de kruik altijd in een kruikenzak te doen. Zo’n zak beschermt tegen directe hitte.
  • Controleer of de kruik meerdere windingen in de schroefdop heeft - dan weet je zeker dat de fles goed sluit.
  • Ook is het belangrijk om het rubberplaatje op de dop te bekijken. Deze mag niet hard zijn en al helemaal geen scheurtjes vertonen. Is dit wel het geval? Gebruik de kruik dan niet: waarschijnlijk is hij niet meer waterdicht. Volgens de Brandwonden Stichting staat meestal in de gebruiksaanwijzing waar je een nieuw plaatje kunt bestellen.

Tijdens gebruik

  • Als je geen mankementen hebt gevonden, kun je de kruik vullen met warm water. Gebruik bij voorkeur geen kokend water, tenzij anders geadviseerd door een arts. Bij kokend water ontstaat waterdamp, dat scheurtjes in het rubber kan veroorzaken.
  • Pak vervolgens de kruik vast met een doek en draai de dop erop. Controleer dan op lekkage door de kruik over een droog aanrecht te rollen en heen en weer te schudden met de sluiting naar beneden.
  • Let op: warm een gevulde kruik nooit op in bijvoorbeeld de magnetron. Dan kunnen spanningen ontstaan, waardoor de kruik kapot kan gaan. 
  • Gebruik de kruik nooit tegen je lichaam, maar om je bed te verwarmen. 

Na gebruik

  • Een kunststof waterkruik kun je na gebruik het best laten leeglopen en droog wegzetten. 
  • Waterkruiken van metaal kun je juist het best vol wegzetten, omdat er anders roest kan ontstaan. Daardoor kunnen er gaten in de fles komen.

Bronnen: RTLnieuwsBrandwondenzorg, Brandwonden Stichting