background branding

Stempas kwijt of identiteitsbewijs verlopen? Dit kun je doen

stempas.jpg

Het is bijna zover: de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het kan zomaar zo zijn dat je stempas per ongeluk in de papierbak is beland. Of dat je identiteitsbewijs, die je nodig hebt om te kunnen stemmen, verlopen is. Wat kun je dan doen? Radar legt het je uit.

Nieuwe stempas aanvragen

Je kunt, natuurlijk het liefst zo snel mogelijk, een nieuwe stempas aanvragen bij je gemeente. Dit aan de balie van uw gemeentehuis, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken

Wat neem je mee? Je identiteitsbewijs, of een kopie daarvan. Let wel op: het aanvragen kon tot dinsdag 21 november 2023 12.00 uur.  

Deze deadline geldt ook als je in een andere gemeente wil stemmen dan waar je staat ingeschreven. Dan moet je namelijk een zogeheten kiezerspas aanvragen. Die is geldig in heel het land. 

Wat als je identiteitsbewijs is verlopen?

Is jouw identiteitsbewijs verlopen? Goed nieuws: het is toegestaan om te stemmen met een id-bewijs dat op de dag van de verkiezingen maximaal vijf jaar niet meer geldig is. Het maakt niet uit of je stemt met een stempas, een volmacht of een kiezerspas.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je identiteitsbewijs kwijt of gestolen is. Gelukkig mag je dan nog wel stemmen.

Wel heb je daar een kopie van het proces-verbaal van vermissing, in combinatie met een document met daarop je naam en foto. Zoals bijvoorbeeld een ov-chipkaart.