background branding

Dit is waarom kruidnoten duurder zijn geworden

kruidnoten.jpg

Het is je wellicht opgevallen: kruidnoten zijn dit jaar in prijs gestegen. Hoe kan dat? Radar legt het je uit.

Prijs van suiker meer dan verdubbeld

Het zit zo: de grondstoffen voor kruidnoten zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. "De prijs van suiker is meer dan verdubbeld”, zegt Oscar de Lange, directeur-eigenaar van Van Delft Biscuits, tegen de NOS. Van Delft is goed voor de productie van ongeveer 5,5 miljard pepernoten per jaar. 

“Tarwe is ook meer dan verdubbeld”, gaat hij verder. “En dan hebben we het nog niet eens over chocolade.”

Prijs cacao op hoogtepunt

De prijs van cacao steeg de afgelopen zomer, de periode waarin de productie van strooigoed weer begon, naar het hoogste niveau in tien jaar. Dat had vooral te maken met slechte weersomstandigheden in de belangrijkste productiegebieden. Logischerwijs heeft dat extra invloed op de prijs van pepernoten met een chocoladelaagje. 

Maar dat niet alleen: ook ander lekkers voor Sinterklaas is duurder, zoals chocoladeletters.  Neem bijvoorbeeld de chocoladeletters van fabrikant Droste. Die zijn zo’n 10 procent duurder geworden. 

Nog meer gestegen prijzen

Het is niet de eerste keer dit jaar dat extreme weersomstandigheden tot problemen leiden in de Nederlandse supermarkten. Zo leidde droogte dit jaar tot mislukte oogsten in Spanje, waardoor door schaarste de prijzen van veel groenten en fruit omhoog gingen.

Ook patat (of friet, natuurlijk) wordt steeds duurder, zo meldden wij in januari. Dat had eveneens grotendeels te maken met droogte. Groene kiwi’s waren zelfs helemaal niet meer in supermarkten te vinden door slechte oogst.