Supermarkten gaan voor duurzamer vlees

Supermarkten willen geen discussie meer over kiloknaller of plofkip. Varkensvlees en kippenvlees dat in de supers wordt verkocht, moet uiterlijk in 2020 voldoen aan striktere eisen voor dierenwelzijn, milieu en gebruik van antibiotica. Dat kondigde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag aan.

,,De supermarkt staat middenin de samenleving en die is nu anders dan 10 jaar geleden'', aldus een CBL-zegsman. ,,Klanten willen dit en wij zijn er klaar voor om het te gaan produceren en op de markt te brengen. 2020 is over 7 jaar, maar het moet sneller kunnen.''

Het verantwoorde vlees voldoet in ieder geval aan de voorwaarden voor het vlees met 1 ster van de Dierenbescherming waarmee het voornaamste welzijnsprobleem voor het dier in de vee-industrie wordt aangepakt.

De Dierenbescherming is blij met deze stap, maar hoopt wel dat de omslag sneller gaat, ook al omdat kan worden voortgeborduurd op het bestaande sterrensysteem van de Dierenbescherming. Veehouders worden daarin gestimuleerd dieren een beter leven te geven: hoe meer verbeteringen, hoe meer sterren op het product.

Bron: ANP