'Te weinig vlees in rundvleeskroketten'

In veel rundvleeskroketten zit minder vlees dan de producent aangeeft. Ook zijn er in veel rundvleeskroketten nauwelijks stukjes en draadjes vlees te vinden, terwijl de reclamefoto's die wel beloven.

Dit blijkt uit onderzoek dat de Consumentenbond vrijdag heeft gepubliceerd.

Niet traceerbaar

Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld 10 procent vlees in de kroketten, maar in dertien van de vijftien onderzochte gevallen is een groot deel daarvan niet traceerbaar. In de Markant, Perfekt, Plus en Beckers rundvleeskroketten trof de Consumentenbond zelfs maar 1,5 gram vlees aan, in plaats van de 10,5 gram die het etiket belooft.

Maar er zijn ook kroketten die wel in de buurt komen van de beloofde hoeveelheid vlees, de Kwekkeboom Rundvleescroquetten en de Aldi SnackFan Rundvleeskroketten. De kroketten van Aldi bevatten zelfs iets meer vlees dan op het etiket staat. Alle resultaten staan in de Gezondgids van februari.

Verkeerde meetmethode

Volgens de Algemene Kokswaren en Snackfabrikanten Vereniging heeft de Consumentenbond bij de rundvleeskrokettentest de verkeerde meetmethode gebruikt. Die zogeheten uitpluismethode houdt volgens de brancheorganisatie geen rekening met het vocht- en vetverlies van het vlees bij de bereiding van de vulling van de kroketten.

Die bestanddelen worden deels weggekookt in de ragout. 'Dit is een onomkeerbaar proces en dus zal er altijd minder vlees fysiek aanwezig blijven in de ragout dan vooraf is toegevoegd aan het recept', aldus de AKSV.

Bron: ANP