Snackfabrikant Ad van Geloven bant paardenvlees uit Mexico

Ad van Geloven, snackfabrikant van onder andere het merk Mora, stopt per januari met de import van paardenvlees uit Mexico. Afgelopen maandag berichtte Radar in samenwerking met dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals over het op handen zijnde Europese importverbod.

Eerder dit jaar besteedde Radar aandacht aan de erbarmelijke omstandigheden rondom de paardenslacht in Noord- Centraal- en Zuid-Amerika. Nederland is, samen met andere Europese landen, een grote afnemer van dit vlees.

Europees verbod

Sinds de uitzending zijn meerdere supermarkten gestopt met het inkopen van paardenvlees uit Canada, Mexico en Zuid-Amerika. De Europese voedselwaakhond heeft nu een kritisch rapport uitgebracht over de slachtomstandigheden. De uitkomst daarvan, is dat er een importverbod komt: vanaf 15 januari 2015 mogen er in Mexico geen paarden meer geslacht worden voor de Europese markt. Vanaf eind maart is er een compleet importverbod naar de Europese Unie.

'Goede leveranciers de dupe van slechte'

In een interview met Omroep Brabant zegt de fabrikant, bij monde van marketingdirecteur Marcel Joosten blij te zijn met de dialoog met Eyes on Animals: 'Zij hebben veel kennis, zijn kritisch en nemen veel zaken goed onder de loep.' Joosten geeft echter wel aan het jammer te vinden dat de goede leveranciers uit Mexico nu, door een algeheel verbod, de dupe worden van de slechte.

Verbeteringen

Ad van Geloven gebruikte Mexicaans paardenvlees. Na de eerste uitzending van Radar heeft de fabrikant zelf poolshoogte genomen in Mexico, waarna het de handel met een van de slachthuizen heeft stopgezet. Van andere slachthuizen bleef de fabrikant wel afnemen, in de hoop dat de leveranciers verbeteringen door gingen voeren. Echter: ook het transport naar de slachthuizen toe zorgt al voor veel leed, daar kan een slachthuis weinig aan veranderen.

Ook de slachthuizen waarvan Ad van Geloven nog wel afnam, vallen straks onder het Europese verbod.

Paardenvlees uit Canada

Er komen misschien ook strengere eisen en een importverbod voor paardenvlees uit Canada, maar daarover is Eyes on Animals nog in gesprek.

Bron: Radar / Omroep Brabant