Tv-uitzending 11-03-2019

Een zonnebankje pakken blijft onverminderd populair. En dat terwijl het aantal gevallen van huidkanker in Nederland blijft toenemen. Er gaan geluiden op om een verbod in Nederland te implementeren. Gaat het die kant op? En: de designerdrug 3-MMC. De drug valt niet onder de Opiumwet en dus kan de politie er niet op handhaven. Je kan er oververhit door raken, en je hartslag en bloeddruk kunnen stijgen. Toch is het vrij verkrijgbaar in smartshops en online webshops.  

Verbod op zonnebank?

Een gezond kleurtje, een beetje vitamine D. Een zonnebankje pakken blijft onverminderd populair. En dat terwijl het aantal gevallen van huidkanker in Nederland blijft toenemen. In een aantal landen is er om die reden een verbod op zonnebanken, en heeft ook de gezondheidsraad van onze zuiderburen geadviseerd de zonnebanken in de ban te doen. Er gaan geluiden op om ook zo’n verbod in Nederland te implementeren. Maar gaat het ook die kant op? 

Designerdrug 3-MMC

Ze lijken op harddrugs, maar zijn het net niet, designerdrugs. Door een verandering van één van de moleculen, valt zo’n drug niet onder de Opiumwet, en kan de politie er niet op handhaven. Dat geldt ook voor 3-MMC. Je kan het slikken, snuiven en drinken. Het heeft een stimulerende werking, je omgeving wordt intenser en je kan er zelfs van gaan hallucineren. Maar je kan er ook oververhit door raken, en je hartslag en bloeddruk kunnen stijgen. Het gebruik ervan is dus niet zonder gevaar. En het is vrij verkrijgbaar in smartshops en via online webshops. Radar behandelt de regelgeving rondom designerdrugs.