Tv-uitzending 11 april 2022
Je betaalt de loodgieter die je cv-ketel heeft geïnstalleerd om hem te onderhouden. Maar het loodgietersbedrijf komt de afspraken niet na, terwijl dat het risico op een levensgevaarlijk koolmonoxidelek vergroot. Daarnaast gaat Fons op zoek naar de eigenaar van Dierenverzekering.nl. Die mag uitleggen waarom de operatie van hond Freddy niet wordt vergoed, ondanks een brief van de dierenarts. Plus: reclames voor crypto zijn nog aan geen enkele regel gebonden. Blijft Nederland jarenlang wachten op Europese regelgeving of gaat het iets doen aan deze free-for-all?
Loodgietersbedrijven leven hun eigen onderhoudscontracten niet na
Afspraken voor onderhoud van de cv-ketel worden lang niet altijd nageleefd, terwijl dit wel van levensbelang is. De kans op koolmonoxidevergiftiging wordt hierdoor vergroot en zo'n vergiftiging kan fataal zijn. Uit onderzoek via het Radar testpanel blijkt dat installatiebedrijven afspraken uit het onderhoudscontract niet altijd nakomen. Terwijl de klanten daar wel voor betalen. De kosten kunnen oplopen tot meer dan 300 euro per jaar. Bovendien zijn de voorwaarden soms zelfs slechter dan bij een goedkoper contract. Hoe gaat de branche ervoor zorgen dat bedrijven hun afspraken nakomen?
Dierenverzekering.nl keert dure operatie onterecht niet uit | Radar Checkt!
Als de baasjes van hond Freddy de dure operatie voor hun labrador declareren bij hun dierenverzekering, keert deze niets uit. De behandelend arts die de operatie had uitgevoerd vond het zo opmerkelijk dat de operatie niet vergoed werd dat hij een medisch rapport opstelde waaruit blijkt dat er sprake is geweest van een ongeluk en dat er een noodzaak was tot opereren. Toch legde Dierenverzekering.nl ook dit rapport naast zich neer. Een rondvraag leert dat Dierenverzekering.nl de operatie gewoon had moeten vergoeden. En er zijn meer klachten over deze verzekeraar. Fons gaat op zoek naar de eigenaar van Dierenverzekering.nl. Die is alleen niet een-twee-drie te vinden.
Geen regels voor cryptoreclames
We worden overspoeld met reclames voor crypto. Langs de snelweg, op treinstations en in het voetbalstadion verschijnen marketingcampagnes. Voor traditioneel beleggen gelden strenge reclameregels; voor crypto niet. Momenteel bestaat er niet eens een wettelijke verplichting om te waarschuwen voor de risico’s van beleggen in crypto’s. Maar in 2024 komt daar verandering in. Dan komt er strengere Europese wetgeving waardoor cryptobedrijven aan dezelfde eisen moeten voldoen als de traditionele financiële wereld. De Britse toezichthouder ASA treedt wel al hard op tegen misleidende cryptoadvertenties. Zo kreeg de cryptomunt Floki een reclameverbod, omdat die misbruik zou maken van de gebrekkige kennis van consumenten. Spanje wacht de Europese wetgeving niet af en grijpt nu al in: de Spaanse Autoriteit Financiële Markten toetst alle grote reclamecampagnes, zowel online als offline. Gaat Nederland ook eerder ingrijpen of wacht ze de Europese wetgeving af?