Tv-uitzending 12 april 2021

Wie neemt de verantwoordelijkheid als er beschadigde of zelfs neppe producten geveild worden op het platform Catawiki? En we kijken opnieuw naar de werkwijze van Global Marketing Bridge. Hoe reageren energieleveranciers daarop? Ook aandacht voor het ontbreken van schilderkliermedicijnen op de 'Wisselen ongewenst'-lijst.

Catawiki, veilingplatform of veilinghuis?

Het Nederlandse online veilingplatform CataWiki groeit internationaal enorm in populariteit. Bijzondere objecten in tachtig verschillende categorieën, van oldtimers tot postzegels, worden er onder het toezicht van 229 experts geveild aan kopers. Het platform rekent tot wel 12,5 procent commissie aan kopers én verkopers, alsof ze een veilinghuis zijn. Terwijl experts de producten enkel via een foto bekijken. Maar wie neemt de verantwoordelijkheid als er beschadigde of zelfs neppe kavels onder de hamer gaan? 

Hoe reageren energieleveranciers op de werkwijze van Global Marketing Bridge?

Afgelopen week besteedden we aandacht aan telemarketingbedrijf Global Marketing Bridge. Klokkenluiders deden een boekje open over de agressieve werkwijze waarop callcenter medewerkers consumenten energiecontracten proberen aan te smeren. Ze bellen namens energiebedrijven zoals DGB en ENGIE, maar die zeggen niet samen te werken met GMB. Fons confronteert ze met de bewijzen.

Schilderkliermedicijnen ontbreken op 'Wisselen ongewenst'-lijst

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de lijst 'Wisselen ongewenst' opgesteld waarop medicijnen staan die niet gewisseld mogen worden, omdat zo'n medicijnwissel grote gevolgen heeft voor patiënten. Levothyroxine, de werkzame stof in schildkliermedicijnen, ontbreekt op deze lijst. Schildklierpatiënten die moeten wisselen van medicatie hebben vaak last van ernstige bijwerkingen en toch ontbreken deze medicijnen op deze 'niet-wisselenlijst'. Is dit een foutje of een bewuste keuze van het CBG? Schildklier Organisatie Nederland luidt in Radar de noodklok en het CBG reageert in de studio.