Tv-uitzending 13-04-2020

Nederland in tijd van corona. Waar lopen we tegen aan? Hoe staat het er voor? Wat gaat er gebeuren? En wat zijn de plannen? In Radar zoveel mogelijk antwoorden op praktische vragen.

Wat mag de werkgever van je vragen in deze tijd?

Bedrijven worden hard geraakt door de coronacrisis en werkgevers proberen te redden wat er te redden valt. De maatregelen die bedrijven nemen, druisen vaak tegens de gevoelens van de werknemers in. Want wat als je baas van je verwacht dat je 'gewoon' naar kantoor komt omdat het zo druk is, terwijl je geen vitaal beroep hebt? Of je krijgt opeens een mail binnen dat je vakantiegeld voorlopig niet wordt uitgekeerd, maar even wordt 'geleend' door het bedrijf. Zo moeten werknemers nu soms ook verplicht hun vakantiedagen opnemen en mogen ze geen vakantiedagen meenemen naar 2021. En dan is het einde van de crisis nog niet eens in zicht en wordt de onzekerheid groter en groter. Welke offers mag je werkgever van je vragen in deze tijd? Wat kan hij of zij wel of niet maken? En waar heb je recht op? Vakbond FNV zit aan tafel om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Oneindige stroom aan vragen over geboekte vakanties

Het houdt maar niet op, de oneindige stroom aan vragen die binnenkomen via de mail van Radar. Ik wil mijn via Booking.com geboekte huisje annuleren maar krijg maar €50 terug in plaats van de betaalde €850, of verhalen van mensen die juist helemaal geen contact kunnen krijgen met Booking.com. En andere vragen; wat gaat er met mijn zomervakantie gebeuren in Italië, moet ik nou wel of niet die voucher accepteren. Ga zo maar door. Booking.com reageert en de ANVR en de Consumentenbond zitten aan tafel.

Radar checkt

Er zijn bedrijven die een slaatje proberen te slaan uit een crisistijd, bijvoorbeeld door te beweren dat je door het gebruik van infraroodsauna's de kans verkleint dat je corona krijgt. Een nogal boude uitspraak die we voorleggen aan een dermatoloog. En we constateren dat de ene autoverzekering de premie verlaagt door de crisis terwijl de andere de premie juist verhoogt, op zijn minst typisch. En Fons bakt pannenkoeken voor daklozen die in deze tijd wel wat hulp kunnen gebruiken.

Vanavond in Radar om 20:30 uur, NPO1