Tv-uitzending 14-01-2019

De risico-opslag op de hypotheekrente zou omlaag gaan, zo beloofde Nationale-Nederlanden vorig jaar. Tot nog toe is dat niet gebeurd. Verder: oplichters proberen je geld af te troggelen via WhatsApp. Hoe gaat dat in zijn werk? En sommige instanties schermen ten onrechte met de nieuwe privacywet AVG. Dit en meer zie je maandag 14 januari in Radar.

Nationale-Nederlanden komt belofte over verlaging risico-opslag niet na

Groots kondigt Nationale-Nederlanden in mei 2018 aan dat ze de ze de risico-opslag vanaf eind 2018 verlaagt op de hypotheekrente. Goed nieuws voor mensen die hun NN-hypotheek gedeeltelijk hebben afgelost en/of van wie de waarde van het huis hoger is dan de hypotheekschuld, want die krijgen daardoor lagere maandlasten.

Onlangs ontvingen diezelfde mensen het bericht dat Nationale-Nederlanden het tóch niet gaat redden. De klanten moeten wachten tot het tweede kwartaal van 2019 en lopen daardoor honderden euro's per jaar mis. De vraag is nu of Nationale-Nederlanden het uitblijven van de risico-opslagverlaging met terugwerkende kracht gaat compenseren. Maandag in Radar.

Fikse toename van oplichting via WhatsApp

Je zus stuurt je een appje vanaf een nieuw nummer: ze heeft een andere mobiel waarop internetbankieren nog niet werkt, en ze heeft het druk want ze zit middenin een verbouwing. Of jij zo snel mogelijk een betaling van 2.000 euro wil voorschieten.

Zonder aarzelen maak je het geld over - het is tenslotte familie. Pas later kom je erachter dat je helemaal niet met je zus geappt hebt, maar met een oplichter. Je kan fluiten naar je geld.

Oplichting via WhatsApp neemt sterk toe. Hoe kun je voorkomen dat je erin trapt?

Privacywet AVG als joker

Als je je auto te koop hebt staan en een autohandelaar toont interesse, wil je graag weten of die partij wel betrouwbaar is. Daarom bel je de RDW: die heeft daar tenslotte zicht op.

De RDW geeft als antwoord dat ze geen informatie geeft over de handelaar 'in het kader van de AVG' - de Algemene verordening gegevensbescherming. Die privacywet is in mei 2018 ingegaan en bedoeld om de privacy van burgers te beschermen. Sommige instanties en bedrijven schieten daar ietwat in door.

De Autoriteit Persoonsgegevens stoort zich daar aan en reageert in de studio.